неділя, 22 березня 2020 р.



13.03 42-тб Лекція 1. Проектування на будгенпланах, розміщення машин і механізмів, їх прив'язки. Розміщення кранів біля котлованів і траншей. Монтажна зона Небезпечна зона
План
1.     Проектування на будгенплані, розміщення машин і механізмів.
2.     Розміщення кранів. Монтажна зона, небезпечна зона

1. Проектування на будгенплані, розміщення машин і механізмів, їх привязки.
Прив'язка монтажних кранів і підйомників необхідна для визначення можливості монтажу і безпечних умов виконання робіт. В процесі прив'язки виявляються фактори впливу дії крана, який монтується, на роботу механізмів, які знаходяться на суміжних ділянках, а також на другі елементи будівельного господарства.
Прив'язку механізму виконують у слідуючому порядку:
-        визначають розрахункові параметри і виконують вибір крана;
-        здійснюють горизонтальну (поперечну) і повздовжню прив'язку крана і підкранових шляхів;
-        розраховують зони дії кранів;
-        виявляють умови роботи і при необхідності вводять обмеження в зону дії крана.
Підкранові шляхи розраховують паралельно повздовжній осі будинку на відстані не менше 10м від зовнішньої стіни будинку до найближчої рейки.
При будівництві багатоповерхових будинків простої конфігурації в плані з об'ємом БМР, який можна виконати в заданий термін одним баштовим краном, підкранові шляхи розташовують з однієї сторони будинку паралельно його поздовжній осі. Коли для БМР потрібно 1-2 баштових крана, то підкранові шляхи можна розташовувати з однієї сторони або з двох сторін будинку. Розташування підкранових шляхів для двох баштових кранів з однієї сторони будинку скорочує організацію при об'єктних складів.
При розрахунку кількості кранів враховують: об'єми БМР і терпіни будівництва об'єкта: розміри і конфігурацію будинку в плані; його висота; найбільша вага монтуючих елементів.
Повздовжня прив'язка підкранових рейок виконується так:
-        для визначення крайніх стоянок крана послідовно виконують засічки на осі руху крана в слідуючому порядку;
-        із крайніх кутів зовнішнього габариту будинку зі сторони, протилежній баштовому крану, розсувом циркуля, який відповідає максимальному робочому вильоту стріли крана, на середині внутрішнього контуру будинку розсувом циркуля, який відповідає мінімальному вильоту стріли крана, із центра тяжіння найбільш важких елементів розсувом циркуля, який відповідає визначеному вильоту стріли відповідно вантажній характеристиці крана.
Крайні засічки визначають положення центра крана, в крайньому положенні і показують положення самих крайніх елементів.
Одержану довжину підкранових шляхів заокруглюють в сторону збільшення з врахуванням кратності довжини пів ланки. Мінімально допустима довжина підкранових шляхів складає 2 ділянки.
У випадку необхідності допускається робота крана на 1 ланці, тобто на припоні і ланка повинна бути вкладена на жорсткій основі (фундаментні блоки, спеціальні збірні конструкції), які включають просадку шляхів.
Крайні стояки баштового крана повинні бути прив'язані до осей будинку і позначені на будгенплані і місцевості, добре видимій крановику і такелажникам орієнтирами.

2. Розміщення кранів біля котлованів і траншей. Монтажна зона, небезпечна зона.

При організації будівельного майданчика і розміщенні будівельних машин при проектуванні БГП необхідно встановити для людей зони, в межах яких постійно діють небезпечні виробничі фактори (це ділянки території поблизу споруджуваного будинку); поверхи (яруси) будинків на одній захватці, над якими виконується монтаж (демонтаж конструкцій або обладнання).
З метою створення умов безпечного ведення робіт нормами передбачаються такі зони.
Визначення небезпечних зон при:
а) монтажу; б) роботі баштового крану; в) роботі стрілового крану; г) можливому переміщенні вантажу; д) роботі підйомника.
Монтажна зона - це простір, де можливе падіння вантажу при установці і закріпленні його; вона дорівнює контуру будинку плюс 7м при висоті будинку до 20м, плюс 10м при висоті 70м; на БГП зону позначають штрих пунктирною лінією, а на місцевості - добре видимими попереджувальними написами або знаками. В цій зоні можна розташовувати тільки монтажний механізм, а складувати тут матеріал не можна. Для проходу людей в будинок через монтажну зону назначають визначені місця, забезпечені навісами і спеціально позначені на БГП, з фасаду будинку, протилежно установці крана;
Зона обслуговування, або робоча - це простір який знаходиться в межах ліній найбільшого вильоту стріли і на БГП позначається суцільною лінією. Для баштових кранів ця зона визначається шляхом нанесення на план із крайніх стоянок півколом радіусом, відповідним максимально необхідному для роботи вильоту крана, і з'єднання їх прямими лініями. Для стрілових кранів ця зона визначається так само, а показується по іншому, по окремим стоянкам;
Небезпечна зона роботи крана - це простір, де можливе падіння вантажу при його переміщенні з врахуванням ймовірного розсіювання при падінні, для баштових кранів межа небезпечної зони роботи:
 де - максимальний виліт крюка крана, м;
- половина довжини найбільшого вантажу, який пересувається;
- доповнююча відстань для безпечної роботи, яка встановлюється по СНиП:ІІІ-4-80.
ü небезпечна зона роботи підйомника приймається не менше 5м від габаритів підйомника в плані, а при підйомі на велику висоту на кожні 15м підйому потрібно добавляти їм, тобто величина зони складає:
А = 5 + 1 / 15 (Н - 20),
де А - небезпечна зона підйомника, м;
Н - висота підйому вантажу, м.
Цю зону позначають штрих пунктирною лінією.
Ø небезпечні зони доріг - ділянки під'їздів та підходів в межах вказаних зон, де можуть знаходитись люди, що не приймають участь в спільній з краном роботі, здійснюється рух транспортних засобів або робота інших механізмів на БГП заштриховується.


Контрольні питання
1.      Для чого необхідно виконувати прив'язку монтажних кранів і підйомників на будгенплані?
2.      Як розташовують підкранові шляхи для багатоповерхівок?
3.      Що враховують при розрахунку кількості кранів?
4.      Що являє собою робоча зона?
5.      Що являє собою небезпечна зона?
6.      Що являє собою монтажна зона?
7.      Як позначають монтажну зону на плані і на місцевості?
8.      Як позначають робочу зону?
9.      Назвати зони, в межах яких постійно діють небезпечні виробничі фактори.
10.   Які зони доріг є небезпечними?
11.   Як позначаються небезпечні зони доріг на плані?
12.   Що включає в себе небезпечна зона роботи крана?

Немає коментарів:

Дописати коментар