понеділок, 18 травня 2020 р.



     


18.05.Урок 99-100 для учнів 21 групи з Технології штукатурних робіт.
Тема: Способи перетирання штукатурки.
Способи ремонту пошкоджених ГКЛ.
Мета: вивчення цієї теми дозволить Вам знати:
•. Способи перетирання штукатурки.
 Способи ремонту пошкоджених ГКЛ.
1.     Способи перетирання штукатурки.
 Перетирання штукатурки полягає у відновному процесі вирівнюючого покриття поверхні без його видалення.
Перетирання штукатурки в підвальному приміщенні. В основному, відновлення штукатурки проводять із застосуванням тієї ж суміші, яку використовували під час вирівнювання поверхонь. Але, перетирання штукатурки повинна проводитися сумішшю, в якій обов’язкова присутність піску. Найбільш підходящим матеріалом буде просіяний дрібнозернистий пісок.
 Свіжа штукатурка на стіні. Розчин для перетирання готують з дотриманням таких пропорцій: 1 частина вапняного тесту; 1 частина просіяного піску; вода (рідини потрібно влити стільки, щоб суміш мала густу консистенцію). Якщо розчину для перетирання вам потрібно багато (велика кількість пошкоджень), краще його замішувати невеликими порціями. Готова суміш має властивість швидко схоплюватися, тому якість такого розчину буде значно гірше, ніж свіжоприготований.
Стара штукатурка стіни. Якщо ви вирішили перетерти стару штукатурку, для цього вам буде потрібно дерев’яна штукатурна терка. До того, як приступити до нанесення розчину, поверхню слід змочити водою, потім можна набирати масу на тертку і покривати нею стіни. Під час перетирання ваші рухи з теркою повинні бути круговими. Ваше завдання — рівним шаром розподілити штукатурку по всій поверхні так, щоб накладений матеріал лягав як можна рівніше. Так як цей шар має мінімальну міцність, сушити його потрібно дуже акуратно природним шляхом (краще не прискорювати процес і не використовувати будівельні фени та ін. техніку). Постарайтеся, щоб під час висихання оброблена поверхня не піддавалася механічним впливам, а в приміщенні не було протягів і різких перепадів температури.

2. Способи ремонту пошкоджених ГКЛ.

№п/п
Назва дефекту
Усунення дефекту
1
Пошкодження лицьового шару ГКЛ
1.   Біля пошкодженої ділянки встановлюють додаткові кріпильні елементи (наприклад шурупи) і видаляють раніше поставлені шурупи. Універсальним ножем обрізають і видаляють нещільно прилягаючі й пошкоджені частини картону та гіпсового осердя.
2.   Шпателем намазують на пошкоджену ділянку тонкий шар шпаклівки «Фугенфюллер», розрівнюють її і залишають на 24 години для затвердіння.
3.   Поверхню зачищають наждачним папером і протирають вологою губкою. У разі необхідності намазують другий шар шпаклівки «Фугенфюллер» чи «Уніфлот».
2
Малі  отвори у ГКЛ
1.   Спочатку вирізають латку з ГКЛ такого ж типу у вигляді квадрата чи трикутника ледь більшими за отвір, що закладається. Латку прикладають до отвору й обводять її по контуру олівцем.
2.   Універсальним ножем чи пилкою вирізають отвір за обведеним контуром латки.
3.   За допомогою шпателя завширшки 10 см намазують шар шпаклівки на поверхню ГКЛ навколо отвору і контуру вирізаною латки. Латку встановлюють у отвір і зануюють її у шпаклівку. Необхідно, щоб встановлена латка перебувала врівень з поверхнею ГКЛ, що ремонтується.
4.   Шпаклівку розрівнюють шпателем і залишають для затвердіння. Через 24 години ледь зачищають оброблену поверхню наждачним папером, протирають її вологою губкою для видалення плям і шпаклівки.
5.   Наносять другий шар шпаклівки, а у разі необхідності – третій.
3
Великі отвори у ГКЛ
1.   Вирізають латку, прикладають її до отвору й обводять по контуру олівцем.
2.   Універсальним ножем чи пилкою вирізають отвір за обведеним контуром латки.
3.   Вирізають з фанери кілька смужок завширшки 2,5-7,5 см, і завдовжки десь на 15 см довшим за розмір отвору. Накладають смужки на отвори і прикріплюють їх до зворотного боку ГКЛ шурупами.
4.   Вставляють латку в отвір і прикріплюють до фанерних смужок кількома шурупами. Необхідно, щоб латка знаходилась врівень з поверхнею ГКЛ. Шпателем завширшки 10 см намазують тонкий шар шпаклівки навколо латки.
5.   На стиках латки з ГКЛ укладають армуючу стрічку, вдавлюючи її шпателем у шар шпаклівки.
6.   Тонкий накривний шар шпаклівки намазують на латку і залишають її для затвердіння. Через 24 години зашпакльовану поверхню злегка зачищають наждачним папером чи протирають зволоженою губкою. Шпателем завширшки 25 см намазуютьдругий шар шпаклівки, а у разі неохідності – й третій.
4
Пузирі на стиках
1.   Великі пузирі на арміючій стрічці надрізають універсальним ножем. Дрібних пузирів позбуваються, відрізаючи і видаляючи шматки армуючої стрічки.
2.   Пузир на стрічці наповнюють шпаклівкою для закладання стиків. Ділянки надрізаної стрічки занурюють шпателем завширшки 10 см у шпаклівку.
3.   Шпаклівку розрівнюють, дають їх затвердіти 24 години.
4.   Закладену шпаклівкою поверхню ледь зачищають наждачним папером та протирають зволоженою губкою.
5
Пошкоджене кріплення ГКЛ
1.     Спочатку видаляють пошкоджене кріплення. Для цього з силою натискають на ГКЛ і витягують пошкоджений шуруп, видаляють пошкоджену шпаклівку.
2.     Кожну лунку від видаленого шурупа замазують шпаклівкою. Через 24 години замазану шпаклівкою поверхню злегка зачищають наждачним папером та протирають зволоженою губкою. Шпателем завширшки 25 см намазують другий шар шпаклівки, а у разі необхідності – й третій. Нові шурупи ставлять на відстані 5 см від замінених.
6
Тріщини у кутах
1.     Шпателем шавширшки 10 см намазують тонкий шар шпаклівки на обидві стінки кута.
2.     Армуючу стрічку перегинають під кутом 900.
3.     Накладають стрічку на кут і шпателем злегка вдавлюють її у шпаклівку.
4.     Зайву частину стрічки відривають.
5.     Тримаюючи шпатель під кутом 450, занурюють стрічку в шпаклівку. Шпатель рухають від середини стрічки до її кінців, ледь притискаючи, так, щоб з-під стрічки видавлювалася зайва шпаклівка.
6.     Розрівнюють шпаклівку шпателем для внутрішніх кутів чи шпателем завширшки 15 см. Шпаклівку залишають для затвердіння протягом 24 год.
7.     Ледь зачищають зашпаровану шпаклівкою поверхню наждачним папером чи протирають зволоженою губкою. Намазують другий шар шпаклівки, а у разі необхідності – й третій.
7
Тріщини  на кутовій захисній накладці
1.      Отвори захисної кутової накладки звільняють від шпаклівки, зміцнюють її планки шурупами з кроком не більше 15 см на всій довжині тріщини.
2.     Шпателем завширшки 10 см намазують тонкий шар шпаклівки на тріщину.
3.     Розрівнюють шпаклівку шпателем завширшки 15 смі дають їй затвердіти протягом 24 год.
4.     Для видалення плям шпаклівки зачищають всю поверхню наждачним папером чи протирають її зволоженою губкою.
5.     Наносять другий шар шпаклівки.


Тест
1.     Чи необхідно додатково кріпити ГКЛ біля ушкодженої ділянки?
а) так;
б) ні.
2.     Розмір латки на ГКЛ під час закладання малих отворів має дорівнювати розмірам отвору?
а) так;
б) ні.
3.     Яку перевагу в роботі необхідно зробити перед намазуванням 2-го і 3-го шару шпаклівки під час закладання малих отворів?
а) без перерви;
б) 12 годин;
в) 24 години.
4.     Які завдовжки вирізають смужки з фанери під час закладання великих отворів у ГКЛ?
а) такі, що відвовідають довжині отвору;
б) 2,5-7,5 см;
в) на 15 см більші за довжину отвору.
5.     На якій відстані від пошкодженого шурупа необхідно поставити новий?
а) 5 см;
б) 10 см;
в) 15 см.
6.     Під час зашпарування тріщин на кутовій накладці її планки зміцьнюють шурупами з кроком не більше?
а) 5 см;
б) 10 см;
в) 15 см;
д) 25 см.
7.     Чи потрібно видаляти пошкоджений шуруп?
а) так;
б) ні.

Немає коментарів:

Дописати коментар