понеділок, 19 жовтня 2020 р.

 

 

22-тб, 22-тф 19.10. Тема: Скло і скловироби.

 

План

1.    що таке скло, його сировина;

2.    історію виготовлення скла;

3.    властивості скла;

4.    технологію виготовлення скла;

5.    види скла.

Перше питання

Що таке скло, його сировина

Викладач розпочинає лекцію з стислого викладу матеріалу, коментуючи його.

Скло – це всі аморфні тіла, отримані переохолодженням розплавів, незалежно від їхнього складу та термічної області твердіння. Внаслідок поступового наростання в’язкості вони набувають механічних властивостей твердих тіл, причому, процес переходу з рідкого стану у склоподібний є оборотним.

Сировиною для виготовлення скла є: кварцові піски, вапняк, крейда, доломіт, вугілля, сульфат натрію чи кальцинована сода

Друге питання

 Історія скла (технології)

Довгий час першість у відкритті скловиготовлення визнавалося за Єгиптом, чому безсумнівним свідченням вважалися глазуровані склом фаянсові плитки внутрішніх облицювань піраміди Джессера (двадцять сьоме століття до н. е..); до ще більш раннього періоду (першої династії фараонів) відносяться знахідки фаянсових прикрас, тобто скло існувало в Єгипті вже 5 тисяч років тому. Намистина зеленуватого кольору діаметром близько 9 мм, що зберігається в Берлінському музеї, вважається одним з найдавніших зразків скловиготовлення.  За деякими уявленнями їй п'ять з половиною тисяч років. Вчений Н. Н. Качалов зазначає, що на території Старовавілонского царства археологи регулярно знаходять судини для пахощів місцевого походження, виконані в тій же техніці, що й єгипетські. Вчений стверджує - є всі підстави вважати, "що в Єгипті та в країнах Середньої Азії витоки скловиготовлення відокремлюються від наших днів проміжком приблизно в шість тисяч років

Існує також кілька легенд, як склалася технологія виготовлення скла. Вчений Н. Н. Качалов відтворює одну з них, розказана античним натуралістом та істориком Плінієм Старшим (I століття). Ця міфологічна версія свідчить, що одного разу фінікійські купці на піщаному березі, через брак каменів, склали вогнище з перевезеної ними африканської соди - вранці на місці кострища вони виявили скляний злиток. 

Третє питання

Існує також повір’я, що саме Середня Азія є початківцем у цій справі, що саме їхні торговці возили вироби зі скла у Єгипет. Тож якими властивостями має володіти скло, коріння якого глибоко занурилось у давнину.

Властивості скла

Фізичні властивості:

  1. Густина скла, залежить від його складу, становить 2,2-8,0 г/см3;
  2. Звукоізоляційна здатність скла  достатня, наприклад скло завтовшки 1 мм за своєю звукоізоляцією рівноцінне цегляній кладці в півцеглини.
  3. Оптичні властивості (світло пропускання, світло відбиття, світлорозсіювання) скла характеризуються прозорістю.

Світло пропускання визначається коефіцієнтом пропускання, що дорівнює відношенню кількості світлової енергії, що пройшла крізь скло до повної світлової енергії; він виміряється у % і залежить від виду скла, кута падіння променів.

 Механічні властивості:

 Міцність при розтягу 35-100 МПа; міцність при стиску 500-2000 МПа; міцність при вигині 0, 36-0,7 МПа;

  1. Твердість – 5-7
  2. Крихкість, тобто відсутність деформацій – є головним недоліком скла.

 Четверте питання

 Технологія виготовлення скла

 Перший етапом є:

-        приготування вихідної сировини, а саме, підсушування та очистка піску від домішок, виділення крупніших фракцій щебеню, гравію; подрібнення та підсушування крейди, доломіту, розмелювання вугілля. Далі сировина дозується за масою у спеціальних бункерах і подається у змішувач для приготування шихти.

Другий етапом є:

-        скловаріння. Він відбувається у ванних печах безперервної дії при температурі 1100-12000С. Спочатку шихта плавиться, вариться, витримується при цій же температурі до повного виділення всіх домішок, які з піною зпливають на поверхню розплаву. Одночасно відбувається процес освітлення та видалення бульбашок газу і повітря.

Третім етапом є:

-        процес формування зі скломаси виробів. З розплавленої маси машинами вертикального і горизонтального типу витягують стрічку скла, пропускають її між валками машини, охолоджують, відпалюють для зниження крихкості.

Листове скло отримують методом безперервного прокату.

Застосовують так званий флюат-спосіб (спосіб плаваючої стрічки) – формування стрічки скла відбувається на поверхні розплавленого металу (олова), тому нижня поверхня скла є рівною, гладкою і не потребує полірування.

 П’яте питання

Види скла та скловироби

ВИДИ  СКЛА

 

Назва виробу

Малюнок

                                                                       Характеристика

 

 

1

Листове віконне скло

Найпоширеніший вид плоского скла. Випускають розмірами 2200х1600 мм, завтовшки 2…6 мм. Світло пропускання 85…90% в залежності від товщини.

 

 

 

2

 

Вітринне скло

i.jpeg

Застосовується для засклення вітрин, вікон громадських будинків. Виробляється двох марок: М7 – поліроване, М8 – неполіроване, товщиною 6,5-12 см, розмірами до 3000х6000 мм.

 

 

3

Скло листове візерункове

1234.jpeg

Виготовляється прокатним способом, на одній чи на обох сторонах має рельєфний візерунок. Застосовується для декоративного засклення віконних і дверних прорізів, внутрішніх перегородок, критих веранд. Може бути кольоровим і безбарвним.

 

 

4

Армоване листове скло

армоване.jpeg

Відрізняється підвищеною міцністю і вогнестійкістю за рахунок армування звареною чи крученою сіткою зі сталевого дроту. Може мати гладку, рифлену і візерункову поверхню. Застосовується для влаштування світлових прорізів, ліхтарів верхнього світла і т.д. Світлопропускання безбарвного армованого скла 65-75%.

 

 

5

Скляне волокно

скляне волдокно.jpeg

У вигляді безупинних ниток, тканин, полотен широко застосовується для виробництва композиційних матеріалів(склопластики, склотекстоліт, склоруберойд та ін. гідроізоляційні й покрівельні матеріали), виконуючи в них функції зміцнювача. Діаметр скловолокна-5-15 мкм, міцність при розтяганні досягає 4000 МПа.

 

 

6

Увіолеве скло

увіолове.jpeg

Застосовують для засклення оранжерей і прорізів у дитячих і лікувальних закладах. Пропускає 25-75% ультрафіолетових променів. Такі особливості скла обумовлюють сировинні компоненти з мінеральним вмістом домішок оксидів заліза, титану і хрому.

 

                          

 

 

7

Піноскло

піноскло.jpeg

Штучний матеріал, отриманий спучуванням розмеленого скла, невеликої кількості деревного вугілля чи вапняку, інших матеріалів, що виділяють гази при температурі розм'якшення скла. Піноскло застосовується в конструкціях як тепло- і звукоізолятор. Виготовляють у вигляді блоків і гранул, щільність – 100-700кг/м3, коефіцієнт теплопровідності – 0,04-0,15 Вт/(м ос).

 

 

8

Триплекс (багатошарове стекло)

багатошарове.jpeg

Триплекс(багатошарове стекло) при ударі не дає осколків, тому що складається з декількох листів скла, міцно склеєних між собою полівенілбутерольною плівкою. Товщина триплексу становить не менше 9 мм, а маса 1 м2 - близько 20 кг. Світлопроникнення триплексу залежно від типу й товщини скла становить 69...78%. Може бути армованим і неармованим.

 

 

9

Теплопоглинаюче скло

теплопоглинаюче.jpeg

Захищає інтер'єри будинків від впливу прямого сонячного випромінювання, зменшує сонячну радіацію і нагрівання сонцем приміщень. Як правило, теплопоглинальні стекла мають блакитний, сірий чи бронзовий відтінки, тому що до складу скломаси на стадії виробництва вводять оксиди кобальту, заліза, селенів.

 

 

 

10

Скломармур (марбліт)

скло мармур.jpeg

 Являє собою виріб з кольорового глушильного скла, що має мармуроподібне фарбування, поліровану лицьову і рифлену тильну сторони. Застосовується для декоративного захисного облицювання стін будинків, покритів підлог, оформлення інтер'єрів, антикорозійного захисту будівельних конструкцій.

 

11

Кольорове листове скло

 

кольорове.jpeg

Являє собою листи головним чином бронзового кольору зі світлопропусканням 1,5-2%. Фарбування поверхні скла здійснюється електрохімічним способом. Кольорові стекла мають в основному декоративне призначення і застосовуються для засклення вікон, дверей, виготовлення вітражів і влаштування.

 

12

Труби скляні

труби.jpeg

Використовують для транспортування рідини, газів і твердих речовин при температурі від - 50 до 120оС. Застосовують для напірних, безнапірних і вакуумних трубопроводів. Їх застосування обмежене крихкістю і недостатньою термостійкістю виробів.

 

13

Склопакети

склопакети.jpeg

 

Застосовуються для заскління вікон, вітрин, дверей. Це вироби, що складаються з декількох листів світлопропускного скла, з'єднаних між собою по контуру. У такий спосіб утворюється герметичний замкнутий прошарок, заповнений сухим повітрям чи газом. Склопакети можуть бути звичайними, світлорозсіювальними, зміцненими, безосколковими, сонцезахисними, звукоізоляційними, електроопалювальними. Достоїнством склопакетів є гарна тепло- и звукоізоляція, а також гігієнічність. Випускають склопакети таких розмірів: довжина 400...2550мм, ширина 400...2950 мм, товщина до 46 мм Відстань між стеклами у двошарових склопакетах становить 9,12,15 мм, у тришарових 9 і 12 мм.

 

14

Блоки скляні порожнисті

блоки скляні.jpeg

 

Являють собою герметичні скляні коробки з гладкою чи ребристою зовнішньою поверхнею. Крім гарної світлопропускної здатності мають добре тепло- й звукоізоляційні властивості. Застосовуються для влаштування зовнішніх і внутрішніх огороджень. Випускають таких типорозмірів: 194x194мм,244x244мм, завтовшки 98 мм і 244x244мм завтошки75мм. Світлопропускання становить 50...65%.

 

15

Електропровідне скло

tktrnhj.jpeg

Використовується як джерело тепла і застосовується в будівництві для виготовлення склопакетів. Електропровідне прозоре покриття (тонка плівка солей металевого срібла) напилюванням наноситься на поверхню стекла і забезпечує обігрів і запобігання запотіванню.

 

16

Килимово-мозаїчна плитка

Мозаїчна плитка - це дрібна квадратна непрозора різноколірна облицювальна плитка з гладкою або рифленою поверхнею, матовою або блискучою. Готовий виріб є живописним «килимом». Випускається у вигляді мозаїчного напівфабрикату, що складається з плиток одного або декількох кольорів, наклеєних лицьовою поверхнею на папір. Мозаїчна плитка має діапазон робочих температур від -30 градусів, до +150 градусів. Мозаїчна плитка має низьке водопоглинання, високу хімічну стійкість і невелику питому вагу. Завдяки цьому мозаїка може використовуватися для обробки складних поверхонь, колон діаметром до 15 сантиметрів, криволінійних поверхонь малого радіусу. Стандартні розміри плитки 20х20 мм, товщина 4 мм. Спеціальна мозаїка для покриття підлоги має розміри плиток 12х12 мм, при товщині 8 мм. Випускається матрицями («килимами») на паперовій або сітчастій основі. Сфера застосування скляної мозаїки досить широка: використовується для оформлення внутрішніх і зовнішніх стін будівель, створення художніх панно. В даний час скляною мозаїчною плиткою облицьовують басейни, оформляють ванні кімнати і кухні. Випускається спеціальний вигляд мозаїчної плитки, призначеної для обробки підлоги.

 

17

Скляна облицювальна плитка

Облицовочные стеклянные плитки используют для внутренних облицовочных работ. Лицевая сторона их гладкая, а нелицевая рифленая — для лучшего сцепления с раствором.

 

Стеклянные плитки выпускают размерами 300x150 мм, 250x150 мм, 150x150 мм и 150x120 мм, толщиной 6,5 мм.

 

18

Стемаліт

Скло закалене – стемаліт (ГОСТ 22279-76) – використовуються для внутрішньої і зовнішньої обробки стін і перегородок будівель і споруд. Воно представляє собою плоскі листи скла, які вкриті з однієї сторони емалевою фарбою з наступною термообробкою, завдяки чому скло зміцнюється і фарба закріплюється на його поверхні. Довжина листів стемаліту 400 . 1500 мм з інтервалом 100 мм, ширина 900 . 1100 мм с інтервалом 50 мм, товщина 5 . 7,5 мм. Стемаліт виготовляють з віконного і вітринного полірованого і неполірованого скла.

 

19

Смальта

Кольорове глушене скло у вигляді невеликих шматків розмірами 130-150 мм. Застосовують для виготовлення декоративних панно, мозаїки. Кріпиться до поверхні мастиками або цементним розчином.

 

20

Сигран (ТУ 21-704-84

 

Сигран — склокристалічний матеріал,який імітує граніт. Виготовляють методом пресування скломаси у плитки. Зовнішня поверхня плит шліфуються і полірується, внутрішня — рифлена. Розмір плиток от 48x48 мм до 300x300 мм і товщиною от 4 до 20 мм. Мають високу водостійкість (не менше 99,8 % по ГОСТ 10134.1), опір удару, щільність не менше 2500 кг/м3, твердість от 5 до 7 по Моосу, термостійкість не нижче 80°С (по ГОСТ 25535). Плитки застосовуються для внутрішнього і зовнішнього облицювання будинків і споруд, оформлення інтер’єрів, для захисту и декоративного оформлення цоколів будинків.

 

21

Скляна крихта

Скляна крихта може бути кольоровою і прозорою, вона являє собою невеликі (4-10 мм)  частинки скла довільної форми . Використовується скляна крихта, як правило, для наповнення скляних ваз або ж інших скляних ємностей, за допомогою крихти можна також викладати різні картини і панно. Крім цього, скляна крихта може застосовуватися ще й для інкрустацій всіляких виробів, меблів і навіть стін.

 

22

Скляні дверні полотна

 

Дверні полотна – виготовляють з потовщеного полірованого, неполірованого, прокатного, візерунчастого скла після термообробки. Світло пропускання 60-84%. Розмір полотен 2600х1040х15(20), 2400х900х10мм.

 

 

 

          

Контрольні питання

- скло – це ……………. тіло? 

- процес переходу з рідкого стану у склоподібний є ……………...?

- що є сировиною для виготовлення скла?

- головним недоліком скла є? 

- чим характеризуються оптичні властивості? 

- чи достатня звукоізоляційна здатність скла? 

- від чого залежить термостійкість скла? 

- в яких одиницях вимірюється коефіцієнт пропускання світла? 

- які основні етапи виготовлення скла ви знаєте? 

- де відбувається скловаріння і при якій температурі? 

- одночасно з яким етапом відбувається процес освітлення та видалення бульбашок газу і повітря? 

- на яких машинах відбувається процес формування? 

- що роблять для зниження крихкості скла? 

- що собою являє так званий флюат-спосіб? 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар