понеділок, 19 жовтня 2020 р.

 

Група 31. 19.10.Тема1. Загальні положення про будівництво

Тема уроку 1,2: Місце малярних робіт в технологічному процесі будівництва будівель і споруд. Кваліфікаційні вимоги до кваліфікованого робітника 2-го розряду

План

1. Значення будівництва для розвитку  народного господарства. Основні напрямки економічного і соціального розвитку будівництва. Історія розвитку будівництва. Значення професійної майстерності і культурно-технічного рівня робітників.

2       Місце малярних робіт в технологічному процесі будівництва будівель і споруд.

3       Навчальні заклади професійно-технічної освіти і їх роль в підготовці кваліфікованих робітників для будівництва.

5          Кваліфікаційні вимоги до кваліфікованого робітника 2-го розряду.

 

1.Значення будівництва для розвитку  народного господарства. Основні напрямки економічного і соціального розвитку будівництва. Історія розвитку будівництва. Значення професійної майстерності і культурно-технічного рівня робітників.

Будівництво в даний час все більшою мірою перекладається на безперервний процес комплексної збірки будинків з укрупнених будівельних елементів. Збірне житлове будівництво, будучи видом індустріальним будівництва, найбільш повно відповідає зрослим вимогам до темпів будівництва, але і тут оздоблювальні роботи вимагають значних трудовитрат. У збірному житловому будівництві найбільш гостро відчувається диспропорція між механізованим монтажем будівельних конструкцій та маломеханизированным ручним способом оздоблення фасадів та інтер'єрів будівель. Завданням будівельників є зменшення вартості і трудовитрат на оздоблювальних роботах при неухильне підвищення якості робіт і збільшення експлуатаційного строку служби обробки будівель.

2       Місце малярних робіт в технологічному процесі будівництва будівель і споруд.

 

Більшість опоряджувальних робіт є трудомісткими і матеріалоємними: при їх виконанні часто використовують дорогі, дефіцитні матеріали. Тому найважливішим завданням поряд з подальшим збільшенням обсягу житлово-цивільного будівництва є підвищення якості та економічності будівельно-монтажних і оздоблювальних робіт. Серед оздоблювальних робіт велике значення мають малярні.

Малярні роботи - нанесення фарбувальних сумішей на поверхні конструкцій будівель і споруд з метою збільшення терміну їх служби, поліпшення санітарно-гігієнічних умов в приміщеннях та надання їм красивого зовнішнього вигляду. До малярським відносяться і шпалерні роботи, які також виконують малярі.

В фарбувальні склади входять пігменти та зв'язуючі речовини на водній і неводній основі. У водних фарбувальних складах в якості зв'язувальних речовин використовують вапно, цемент, рідке скло, різні клеї, у неводних - натуральні і штучні оліфи, синтетичні смоли, бітуми та ін. Зв'язувальні речовини визначають вид малярною забарвлення і область застосування фарбувальних складів (фарбування клейовими, олійними та синтетичними складами).

Клейовими сумішами звичайно фарбують стіни і стелі всередині приміщень з нормальною вологістю, масляними - зовнішні поверхні (фасади) будівель і споруд, внутрішні приміщення з підвищеною вологістю, столярні та металеві вироби.

Більш універсальні синтетичні фарбувальні склади, силікатні, водоемульсійні фарби. Їх застосовують для обробки будь-якого виду поверхонь. Вони забезпечують досить надійний захист конструкцій і виробів в умовах змінного температурного режиму та впливу агресивного середовища. Завдані фарбувальні суміші після висихання й затвердіння утворюють міцно зчеплену з офарблює поверхнею захисну плівку.

При виконанні малярних робіт крім фарбувальних складів застосовують різні розчинники фарб (наприклад, скипидар, уайт-спірит, ацетон), сикативи (для прискорення висихання олійних фарб) , а також допоміжні малярні склади - грунтовки, шпаклівки, пасти та ін

Малярні роботи характеризуються багатоопераційністю і зазвичай включають в себе очищення поверхні, нанесення грунтовочного складу, підмазку нерівних місць, шліфування, шпаклювання, власне забарвлення і остаточну обробку поверхні.

Великі масштаби будівництва в нашій країні істотно змінили способи і засоби виконання малярних робіт. Всі основні операції при виробництві малярних робіт механізовані. Зазвичай на будівельну майданчик постачають готові фарбувальні склади, що випускаються промисловістю, які механізованим способом транспортують до робочих місць і наносять на оброблювану поверхню.

У ряді випадків приготування малярних складів здійснюється централізованими колерними майстернями, обладнаними високопродуктивними агрегатами, а також пересувними малярськими станціями.

В даний час не можна вдосконалювати технологію малярних робіт без механізації всіх технологічних процесів.

Шпалерні роботи виконують прогресивними методами. Всі види малярних робіт повинні виконуватися при суворому дотримання правил техніки безпеки і протипожежних заходів.

2       Навчальні заклади професійно-технічної освіти і їх роль в підготовці кваліфікованих робітників для будівництва.

Якість малярних робіт в основному визначається рівнем підготовки молодих робітників у середніх професійно-технічних училищах. В згідно напрямами загальноосвітньої і професійної школи підготовки кваліфікованих робочих кадрів висунуті великі завдання: дати учням глибокі та міцні знання, виробити в них сучасне економічне мислення, вчити високому професійному майстерності, творчому відношенню до праці.

4.Кваліфікаційна характеристика  2-й            розряд

Завдання та обов’язки. Виконує найпростіші роботи під час фарбування, обклеювання та ремонту поверхонь.

Повинен знати: види основних матеріалів й сумішей, що застосовуються під час виконання малярних та шпалерних робіт; способи підготовування поверхні для фарбування та обклеювання, найменування та призначення ручного інструменту та пристроїв.

Кваліфікаційні вимоги. Базова або неповна базова загальна середня освіта. Одержання професії безпосередньо на виробництві. Без вимог до стажу роботи.

Приклади робіт. Очищання поверхонь металевими шпателями, скребками, щітками, ганчір’ям, пилососом, повітряним струменем з компресора. Згладжування поверхонь подом, пемзою. Прооліфлювання поверхонь пензлем та валиком. Підмазування окремих місць. Протравлювання цементної штукатурки нейтралізуючим розчином з приготуванням розчину. Зіскрібання старої фарби з розшиванням тріщин та розчисткою вибою. Запобігання набризкуванню фарби на поверхню.

Контрольні питання.

1. Як розвивалося будівництво в Україні.

2.  Яке значення має професійна майстерність і культурно-технічний рівень робітників.

3  Які ви знаєте навчальні заклади професійно-технічної освіти і яку роль вони відіграють в підготовці кваліфікованих робітників для будівництва.

4    Що повинен знати кваліфікований робітник 2-го розряду.

         

Тест

1.     Яка ступінь важкості маляра?

а) легка фізична праця

б) фізична праця середньої важкості

в) важка фізична праця

2. Маляр 2-го розряду повинен знати:

а) способи підготовки поверхонь під поліпшене фарбування водними сумішами;

б) способи підготовки поверхонь під просте фарбування водними сумішами;

в) під високоякісне фарбування водними сумішами

3. Маляр 2-го розряду повинен уміти:

а) виконувати підготовку поверхні під високоякісне фарбування

б) виконувати підготовку поверхонь під поліпшене фарбування неводними сумішами

в) виконувати підготовку поверхонь для обклеювання стін шпалерами

4. До яких робіт відносяться малярні роботи?

а) будівельномонтажних

б) опоряджувальних

в) загальнобудівельних

5. Фарбування поверхонь?

а) це початковий етап опорядження будівлі

б) це середній етап опорядження будівлі

в) це заключний етап опорядження будівлі

6. Водні фарбування застосовують?

а) для захисту дерев’яних конструкцій від гниття

б) з санітарно-гігієнічною метою

в) з декоративною метою

Немає коментарів:

Дописати коментар