неділя, 17 січня 2021 р.

 

21 група 18.01.Тема 2. Підготовка поверхонь під оштукатурювання

Тема уроку 5, 6: Поняття про штукатурні роботи. Призначення і види штукатурок.

  Мета уроку: вивчити:

-    Поняття про штукатурні роботи

-   Призначення і види штукатурок

Тип уроку: урок засвоєння нових знань

Вид уроку: лекція-конференція  елементами бесіди

 

 

3.Пояснення нової теми (методом розповіді та пояснення, комбінуючи їх з бесідою):

План

1. Поняття про штукатурні роботи

2. Призначення і види штукатурок

Поняття про штукатурні роботи.

 Штукатурні роботи це процес нанесення покриття на поверхні будівельних елементів. Таке покриття може бути вико­нане нанесенням на поверхню шарів штукатурного розчину (так звана мокра штукатурка) або обшиванням опоряджувальної поверхні штукатурними листами заводського виготовлення (суха штукатурка). Шар розчину (штукатурка) після затвердіння і на­ступного оброблення поліпшує захисні властивості конструкції (теплотехнічні, звукоізоляційні тощо), створює необхідні санітарно-гігієнічні та естетичні умови. Штукатурка захищає поверхні будівельних елементів від шкідливих атмосферних і техноген­них впливів, високих температур і подовжує термін експлуатації будинків і споруд.


Різновиди штукатурки

Класифікація штукатурок.

 Залежно від призначення штукатурки класифікують на

-        зви­чайні,

-        декоративні

-         спеціальні.

 Звичайні штукатурки виконують з єдиною метою вирі­внювання поверхні будівельних елементів, які потім опоряджу­ ють шпалерами або фарбують різноманітними малярними сумішами. її, як правило, наносять на поверхні окремими шарами, що виконують певні функції.

Декоративні штукатурки призначені для надання пове­рхні закінченого кольорово-фактурного вигляду, що не потребує наступного фарбування поверхні чи її опорядження іншими ма­ теріалами.

 Спеціальні штукатурні покриття надають будівельним елементам, що обробляються, тих чи інших певних властивостей. Спеціальні штукатурки можуть бути гідро -, тепло -, звуко - та газоізоляційними, хімічно та біологічно стійкими, рентгено - і пожежозахисними.



 Види звичайної штукатурки.

 Залежно від товщини штукатурного шару, способу його нанесення та якості опорядження звичайну штука­турку поділяють на просту, поліпшену та високоякісну. Товщина штукатурного шару досягає 2 см і більше, тому наносити розчин на поверхню слід кількома прийомами через певний час, оскіль­ки при одноразовому нанесенні розчин буде стікати І погано зчіплюватися з поверхнею, а після висихання потріскається і почне відпадати.



Характеристика штукатурки.

Просту штукатурку («під сокіл») застосовують для штукатурення у підвалах, складах, тимчасових будівлях, а також у підсобних приміщеннях громадських та промислових будівель. Проста штукатурка завтовшки не більш як 12 мм складається з двох шарів. Після нанесення розчину на поверхню його розрівнюють соколом затирають теркою. Поліпшену штукатурку («під правило») застосовують у житлових і громадських будівлях (дошкільні дитячі заклади, школи) масової забудови.

Поліпшена штукатурка складається з трьох шарів, загальна товщина якої не перевищує 15 мм. Затерту теркою штукатурку перевіряють контрольним правилом завдовжки 2 м. Високоякісну штукатурку  («маячну») застосовують у будівлях першого класу: театрах, клубах, музеях тощо. Вона складається з трьох шарів і має бути завтовшки не більше 20 мм. Виконують її по маяках, тобто попередньо закріплених на поверхні тонких рейках або зроблених із розчину смугах, товщина яких відповідає товщині майбутнього підготовчого шару штукатурки. Розрівнюють нанесені між маяками шари штукатурки правилом, якщо маяки були з розчину, або малкою при застосуванні інвентарних маяків.

Правильність виконаної штукатурки перевіряють контрольним правилом, рівнем, ватерпасом або рейкою з виском.


4. Контрольні питання

1. Де застосовують просту штукатурку і з кількох шарів вона складається?

2. Де застосовують поліпшену штукатурку і з кількох шарів вона складається?

3. Де застосовують високоякісну штукатурку і з кількох шарів вона складається?

4. Залежно від призначення штукатурки класифікують?

5. З якою метою виконують звичайні штукатурки?

6. З якою метою виконують декоративні штукатурки?

7. З якою метою виконують спеціальні штукатурки?

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар