вівторок, 19 січня 2021 р.

 

21 група 20.01.Тема 2. Підготовка поверхонь під оштукатурювання

Тема уроку 9, 10: Інструменти для штукатурних робіт.

  Мета уроку: вивчити:

-    Інструменти для штукатурних робіт.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань

ІНСТРУМЕНТИ ДЛЯ ШТУКАТУРНИХ РОБІТ

 Для підготовки поверхонь під штукатурення, нанесення та розрівнювання штукатурного розчину застосовують ручні та механізовані  інструменти. Механізовані інструменти полегшують щипкі штукатура і прискорюють виконання робіт.

  Штукатурний молоток (рис.1, а) застосовують для прибивання дранки, дерев'яних рейок до поверхні і насікання кам'яних поверхонь за допомогою троянки, скарпеля та інших інструментів. Молоток з одного боку має бойок, а з другого — проріз для витягування цвяхів. Маса його — 600 г.

Для насікання тільки кам'яних поверхонь користуються спеціальним насікальним молотком (рис. 1, б), маса якого 1 кг.

 Бучарда  (рис. 1, в) застосовується для створення шорсткості на кам'яних поверхнях під час підготовки їх під штукатурення, а також для обробки шару затверділої декоративної штукатурки.  Бучарда  металева, маса її 1,2— 1,5 кг. На торцевих боках зробле­на насічка у вигляді маленьких зубців пірамідальної форми. Кількість зубців різна (16 і 32), що дає змогу при обробці декора­тивної штукатурки одержати різну фактуру поверхні.

 Троянкою (рис. 1, г) розчищають та поглиблюють шви у цегляній кладці, а також насікають бетонні і цегляні по­верхні для збільшення їхньої шорсткості. Робоче лезо троянки зубчасте.

 Замість троянки з цією ж метою використовують скарпель (рис. 1, д) або звичайне зубило.

 Для механізованого насікання поверхні застосовують елек­тричні або пневматичні відбійні молотки.

Штукатурний розчин на поверхню вручну наносять соко­лом, штукатурною лопаткою (кельмою) або ковшем.

 

 



 

Сокіл (рис. 2, а, б) використовують для підтримання не­великої кількості розчину на певній відстані від поверхні під час штукатурення. Соколом можна також наносити розчин на поверхню і ущільнювати його. Виготовляють цей пристрій з де­ревини (ялини, сосни) або алюмінієвого листа розміром 400 -400 чи 400-450 мм, завтовшки не більше 15 мм. Верхня робоча поверхня сокола має бути рівною, без щілин і пошкод­жень.

Штукатурна лопатка, або кельма (рис.2,в) призначена для накидання розчину з сокола або ящика на поверхню. Кель­мою можна при потребі також наносити розчин на невеликі ділянки поверхні. Виготовляють кельму серцеподібної форми з листової сталі завтовшки до 1 мм. До неї прикріплена дерев'яна ручка завдовжки 125 мм.

      Ківш (рис.2,г) призначений для накидання з ящика на поверхню здебільшого рідких розчинів. Його застосування значно підвищує продуктивність праці, оскільки за один рух ковшем, залежно від його об'єму, можна накинути на поверх­ню 0,8—1,5 л розчину.

       Для розрівнювання, ущільнення і обробки штукатурного ша­ру використовують півтерок, правило і терки.

      Півтерки (рис. 3,а,б) призначені для розрівнювання й ущільнення штукатурного шару, нанесеного на поверхню кель­мою, ковшем або механізованим способом. Виготовляють їх з просоченої оліфою деревини (сосни, ялини) або алюмінію. Де­рев'яні півтерки залежно від довжини бувають малі (35 см), се­редні (80 см) і великі (120 см). Малим півтерком можна розрівнювати штукатурний шар у кутах приміщення або на не­великих важкодоступних для великих півтерків ділянках по­верхні. Великі півтерки застосовують для розрівнювання фасок на зовнішніх кутах конструкцій.

      Алюмінієві пів тертки здебільшого застосовують для з гладження і натирання накривного шару штукатурки, з цією ж ме­тою використовують алюмінієві півтерки з робочим полотном з пінопласту, яке приклеєне до основи водостійкою фарбою або синтетичною смолою.

 

   Виконуючи високоякісну штукатурку із застосуванням інвентарних маяків, штукатурний шар розрівнюють малкою (рис. 3, в), яку пересувають вздовж маяків. Довжина робочої кромки малки повинна відповідати відстані між маяками.

Правилом (рис. 3, г) завдовжки 1,2—2 м розрівнюють шту­катурний шар. Виготовляють його з деревини або з деревини, підбитої з одного боку алюмінієвим полотном. Вивірене двомет­рове правило називається контрольним і застосовується для пе­ревірки рівності опоряджених поверхонь. Остаточно штукатурний шар обробляють (затирають) де­рев'яною, гумовою або повстяною теркою, а також гладилкою.

 Кутові півтерки (рис. 4. а, б) дерев'яні або алюмінієві викори­стовують для опорядження кутів. Півтерок для опорядження внут­рішнього кута називають лузго-вим, зовнішнього — усьоночним. Для зручності в роботі їх роблять з двома ручками.

     Дерев'яну терку (рис. 5, а) застосовують для затирання на­кривного штукатурного шару на плоскій    поверхні.    Проте    після цього поверхня все ще залишається шорсткою, з дрібними подряпинами. Щоб уникнути   цих дефектів, застосовують тертки,   підбиті гумою або повстю.

У галтелях (скруглених розчином кутах приміщення біля стелі) штукатурку затирають дерев'яною галтельною теркою (рис. 5, б).

Сталева гладилка (рис. 5, в) призначена для згладжування накривного шару штукатурки, ущільнення і згладжування шару мозаїчного розчину при влаштуванні підлог, а також для залізнення поверхонь. Гладилку, яка може бути з однією або дво­ма ручками, виготовляють з листової сталі завтовшки 1—2 мм.

Для нанесення шару безпіскової накривки і розрівнювання його застосовують гладилку іншої форми (рис. 5, г).

 

 



Для виконання прямолінійних тяг користуються шаблона­ми, лінійкою та відрізачкою.

Шаблон для витягування внутрішніх карни.зів (рис. 6. а) складається з профільної дошки 1, оббитої з одного боку бляхою відповідно до профілю дошки, горизонтальної дошки (опори) і, полозка 2 і підкосів 4. Профільна дошка вздовж усієї робочої частини зрізана під кутом 60-70°.

Підкоси, які водночас є ручками, призначені для утримання профільної дошки у вертикальному положенні. Полозок приби­вають знизу горизонтальної дошки на відстані від її передньої кромки, що дорівнює ширині рейки, по якій переміщують шаб­лон. Під час роботи шаблон переміщують по напрямних рейках, одну з яких прикріплюють до стіни, а другу — до стелі.

Шаблоном для витягування внутрішнього карниза не можна витягувати архітектурні деталі у кутах стін, оскільки під час його пересування профільна дошка не доходить до вершини ку­та на 14—20 см. Цей недолік можна усунути, користуючись ку­товим шаблоном.

Кутовий шаблон (рис.6,б) виготовляють з деревини або металу (алюмінію). Металевий шаблон складається з трикутної  горизонтальної рами (основи) 1, до якої гвинтами прикріплюють полозок 5. Полозок у разі потреби можна пере­сувати. Зверху рами на металевих опорах 4 закріплюється подвійна профільна юшка 2, в середині якої затиснута профільна пластинка 3 з бляхи. Під час роботи з таким шабло­ном профіль карниза витягується по всій довжині стіни.

Відрізачка (рис.6,в) мас фор­му, подібну до штукатурної кельми, тільки    вона меншого розміру. Відрізачка застосовується для ремонту витягнутих архітектурних деталей та обробки їх у кутах при витягуванні звичайним шаблоном. Виготовляють її з листової сталі.

Лінійкою (рис. 6, г) підправля­ють профіль витягнутих архітек­турних деталей під час ремонтних робіт і обробляють кути. Виготовля­ють її з деревини завдовжки 400— 700 мм і 50—60 мм завширшки. Для зручності   обробки   архітектурних деталей   у кутах   один  або   обидва  торці лінійки зрізують  під кутом  і оббивають їх бляхою.

       Для змочування поверхні подою перед штукатуренням ко­ристуються рогожною або маховою щіткою (рис.7,а,б), а для зберігання і переміщення розчину на робочому місці — ме­талевими або дерев'яними ящиками (рис. 8, а) і відрами. Для зручності в роботі штукатурні ящики влаштовують на колесах чи котках (рис. 8, б).

Тест

  1. Який інструмент застосовують для накидання розчину на поверхню:

а)  сокіл;

б)  ківш;

в)  напівтерок.

2.     Який інструмент застосовують для розрівнювання розчину на поверхні:

а)  сокіл;

б)  ківш;

в)  напівтерок.

3.     Який інструмент застосовують для затирання накривних шарів:

а)  терка;

б)  ківш;

в)  напівтерок.

      4.   Який інструмент застосовують для оброблення зовнішніх кутів:

а)  сокіл;

б)  напівтерок;

в)  усьоночне правило.

1.      Який інструмент застосовують для утримування і намазування розчину на поверхню:

а)  сокіл;

б)  ківш;

в)  напівтерок.

2.      Яким інструментом насікають бетонну поверхню:

а)  кельмою;

б)  бучардою;

в)  відрізачкою.

7. Які інструменти застосовують для розрівнювання розчину?

а) правило, сокіл, відрізочка, кутовий півтерок

б) півтерок, правило, малка, сокіл

в) правило, півтерок, кельма, сокіл

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар