четвер, 24 лютого 2022 р.

 

31група  Безщіткове фарбування поверхонь валиками

При фарбуванні вручну найпоширенішим є метод фар­бування поверхонь без застосування щіток. Цей метод полягає в тому, що фарбувальну суміш наносять на заздалегідь підготовлену поверхню хутряними або поро­лоновими валиками.

Циліндричний корпус валика виготовля­ють з відрізка алюмінієвої, пластмасової або паперово-смоляної труби, товщина стінок якої становить 1—3 мм. Зовні валик обтягують натуральним або штучним хутром з волосом заввишки 10—20 мм. Для цієї самої мети можна застосовувати пористу гуму або еластичний піно­поліуретан (поролон). Валик повинен вільно обертатись навколо своєї осі, яка становить одне ціле з ручкою. За конструкцією валики бувають чотирьох типів:

      ВП — з поролоновим покриттям для нанесення водних сумішей;

      ВМ — з хутряним покриттям для неводних сумішей;

      ВМП — для фарбування підлог;

       ВМУ — для фарбування внутрішніх кутів.

   Покриття валика типу ВМ має вигляд чохла з внут­рішнім діаметром, що відповідає зовнішньому діаметру корпусу, і завдовжки на 12—15 мм більше за довжину корпусу. До початку роботи чохол натягують на корпус і відкритий кінець його затягують нитками. Такий валик надходить на будівництво у комплекті з п'ятьма чохлами.

Покриття валика типу ВП становить порожнистий циліндр у вигляді трубки, виготовлений на заводі з поліуретану з внутрішнім діаметром, що відповідає діаметру корпусу валика. У зібраному вигляді поліуретанова труб­ка натягується на корпус валика.

Робочий корпус валиків має довжину 100,:200 і 250 мм. Маса його у зібраному вигляді залежить від застосо­вуваного матеріалу і становить 300—410 г.

            Для змочування валиків фарбувальною сумішшю і зберігання її під час роботи використовують спеціальний бачок  або відро з сіткою. Сталева сітка з отворами розмірами від 5X5 до 10Х 10 мм призначена для віджимання надмірної кількості суміші з валика.

 Сітку встановлюють похило так, щоб одна третина її була над рівнем суміші.

Найкраще застосовувати бачок з похи­лим дном, що дає змогу повністю використовувати суміш

          Змочивши валик фарбувальною сумішшю, його двічі-тричі прокочують по сітці, після чого починають фарбува­ти поверхню. Суміш наносять, прокочуючи валик по по­верхні вертикальними рухами зверху вниз так, щоб кожна наступна смуга фарби перекривала попередню на 2—3см. Після нанесення фарби на невелику ділянку поверхні фарбову плівку розтушовують рівномірними вертикальни­ми рухами того самого валика. Після фарбування по­верхня набуває шорсткуватої фактури, подібної до тієї, що утворюється від торцювання.

 Завдяки такому методу фарбування поверхонь збіль­шується продуктивність праці маляра, стає зайвим торцю­вання поверхні, є змога приховати незначні дефекти по­верхні, що залишились після її підготовки.

Валики можна використовувати для фарбування по­верхонь водними і олійними сумішами.

Фарбують поверхні також пневматичними валиками, до яких фарбувальна суміш подається по шлангу під певним тиском. Для цього валик підключають до фарбо-нагнітального агрегату або балонного фарбопульта. За принципом дії пневматичні валики бувають із внутріш­ньою або зовнішньою подачею фарби.

Пневматичний валик із внутрішньою подачею фарби складається з циліндричного валика, фарбопроводу і ручки з клапанним пристроєм. Дірчастий корпус порожнистого валика зовні обтягують чохлом із штучного хутра або пористої гуми.

Під час роботи фарбувальна суміш під тиском 0,5 МПа із фарбонагнітального бачка або фарбопульта по шлангу підходить до ручки валика. Після натискання на важіль клапанного пристрою, суміш по фарбопроводу заходить всередину валика і, просочуючись крізь отвори у ньому, змочує чохол.

Для нанесення водних фарбувальних сумішей користу­ються чохлом із пористої гуми, для неводних сумішей — чохлом із штучного хутра. До початку роботи в основі хутряного чохла потрібно зробити ЗО—40 отворів діамет­ром 2—3 мм.

Пневматичним валиком поверхню фарбує ланка у складі двох малярів. Один з них, йдучи попереду, щіткою відводить верхню межу фарбування, фарбує окремі ділян­ки поверхні, які не можна фарбувати валиком (у кутках, біля наличників і плінтусів, за радіаторами тощо). Другий робітник наносить фарбувальну суміш валиком, рівномір­но пересуваючи його вздовж стіни зверху вниз і знизу вгору. Кожна попередня смуга фарби повинна перекрива­тись новою смугою на 2—3 см. Фарбуючи поверхні олій­ними фарбами, валик можна пересувати не лише у верти­кальному напрямі, а й у горизонтальному.

Пневматичний валик із зовнішньою подачею фарби складається з валика, розподільника, подовжу­вач а і ручки з клапанним пристроєм. Подовжувач  дає змогу фарбувати верхні частини стін, стоячи на підлозі.

Під час роботи фарбувальна суміш під тиском надхо­дите у Т-подібний розподільник  вздовж щілинного отвору якого розміщені два ряди щіток. Суміш потрап­ляє на нижню щітку і передається на валик. Верхня щітка розрівнює суміш уздовж поверхні валика, а надли­шок її знімає. Плоскі щітки можуть бути з волосіні, пружної тканини, поролону та інших матеріалів.

Пневматичним валиком із зовнішньою подачею фарби можна наносити ґрунтовки, водні та олійні фарбувальні суміші. Для роботи з водними сумішами застосовують валик з пористої гуми, а з олійними — валик із штучного хутра. Техніка фарбування поверхонь цим валиком така сама, як і під час роботи валиком із внутрішньою подачею фарби. Відмінність полягає лише в тому, що валик із зовнішньою подачею фарби можна пересувати тільки у вертикальних напрямах.

Застосування пневматичних валиків підвищує продук­тивність праці у 1,5—2,0 рази.

Після роботи валики слід старанно вимити спочатку у тому розчиннику, на якому була приготовлена фарбу­вальна суміш, а потім у гарячій воді з милом. Вимиті валики сушать і складають так, щоб не пошкоджувався волос чохла. Зберігати їх можна лише при плюсовій температурі повітря.

Немає коментарів:

Дописати коментар