четвер, 24 лютого 2022 р.

 

22-ПЦІ-Ф, 22-ПЦІ-с МАТЕРІАЛИ І БУДІВЕЛЬНІ ВИРОБИ З ДЕРЕВИНИ

Продукцію, яку одержують із деревини, поділяють на кілька груп: лісоматеріали після механічної обробки дерева; деревні матеріали; модифікована деревина.

Лісоматеріали поділяються на круглі, пиляні, лущені, фрезеровані (стругані), колоті і побічні продукти - тирса, стружка, тріска, деревне борошно.

Круглі лісоматеріали, т. Е. Стовбури поваленого дерева, очищені від сучків. Їх ділять на частини (процес називається розкряжуванням) різної довжини - колоди, кряжі, чураки. За товщиною круглі лісоматеріали поділяють на великі діаметром більше 26 см, середні - від 14 до 24 см, дрібні - від 6 до 13 см. Ще більш тонкий ліс, діаметром від 3 до 7 см, називають жердинами. Залежно від якості деревини (наявності вад і дефектів обробки) круглі лісоматеріали поділяють на чотири сорти, з яких в будівництві використовують головним чином 2-й і 3-й.

Пиломатеріали поділяють на бруски, бруси, пластини, четвертини, дошки і горбиль (рис. 7.15). Бруски мають товщину менше 100 мм і ширину не більше подвійної товщини, бруси - товщину і ширину більше 100 мм; дошки - товщину менше 100 мм і ширину більше подвійної товщини.

Види пиломатеріалів

Мал. 7.15. Види пиломатеріалів:

а - круглі будівельні колоди; б - пластини; в - четвертини; г, д - обрізні дошки; е - брус; ж - необрізна дошка; з - горбиль

Бруси та дошки бувають обрізні і необрізні (крайки не пропилен або пропилен менше, ніж на половині довжини). Дошки тонше 32 мм називають тонкими, або тесом. Довжина дощок від 1 до 6,5 м.

Дошки і бруси хвойних порід ділять на п'ять сортів - добірний, 1, 2, 3 і 4-й. У столярному виробництві використовують тільки 1-й і 2-й сорти. Максимальна ширина дощок і брусів 250 мм, брусків - 200 мм. Пиломатеріали листяних порід поділяють на три сорти.

Для виробництва деталей готових виробів застосовують так звані заготовки - дошки і бруси, прирізані стосовно заданих розмірах і з припуском на механічну обробку і усихання. Їх використовують для виготовлення клеєних конструкцій, а також плінтусів, галтелей, карнизів, наличників і ін.

Вироби з деревини. Елементи невеликого поперечного перерізу - дерев'яні фрезеровані деталі, звані погонажними (їх вимірюють погонних метрах): плінтуси, галтелі, карнизи, паски, лиштви, поручні для сходових перил, обшивки, розкладки, а також дошки і бруски для покриття підлог (на одній кромці мають паз, на іншій - гребінь).

Столярні плити складаються з внутрішнього щита, який виготовляють з вузьких рейок шляхом їх тісної состиковиванія впритул, і наклеєних на нього з обох сторін шпону в один або два шари. Для виробництва столярних плит використовують деревину хвойних і листяних м'яких порід, головним чином відходи виробництва (горбилі, рейки та ін.). Розміри столярних плит: довжина - до 2500 мм, ширина - до 1525 мм, товщина - до 30 мм. З цих плит виготовляють двері, перегородки, щитову меблі і ін.

До паркетним виробам відносять штучний паркет, паркетні дошки, паркетні щити і мозаїчний (набірний) паркет. Штучний паркет складається з планок твердих порід деревини (дуба, ясена, бука, клена та ін.) Певних розмірів і форми. Паркетні дошки являють собою дуже економічні індустріальні вироби, оскільки на них витрачається. мало цінної деревини. Планки мають довжину 140-170 мм, ширину 20-30 мм і товщину 6-8 мм. Їх наклеюють водостійкими клеями на рейкове підставу довжиною 1,2-3,0 м, шириною 150-175 мм.

Паркетні щити складаються з дерев'яної основи з брусків і лицьового покриття з паркетних планок. Щити розмірами 400x400 або 800x800 мм з'єднують між собою в паз і гребінь або на вкладні шпонки.

Набірний (мозаїчний) паркет складається з окремих планок твердих порід деревини, наклеєних лицьовою поверхнею на папір водорозчинних клеєм, який змивається після укладання паркету на підставу.

До виробів з деревини відноситься також фанера, вживана в якості оздоблювального і конструктивного матеріалу в дерев'яних конструкціях. Фанера складається з окремих тонких шарів деревини - шпону, отриманих лущенням на спеціальних лущильних верстатах або струганням розпарених деревних кряжів і склеєних між собою. Шари шпону розташовують так, щоб напрямок волокон в сусідніх шарах було взаємно перпендикулярно. Найчастіше фанера має непарне число шарів - 3, 5, 7 і т. Д., Товщину від 1,5 до 18 мм і розміри листа до 2400x1525 мм. Фанера буває звичайна клеєна і декоративна, облицьована плівковим покриттям зі смоли або декоративним папером. Застосовують також бакелі- зірованного фанеру з листів березового шпону, склеєних феноло- або крезолоформальдегіднимі смолами, яка відрізняється підвищеною міцністю і водостійкістю.

Столярно-будівельні вироби - віконні та дверні блоки, перегородки і панелі житлових і цивільних будівель - відносяться до великорозмірним виробам. Виготовляють цілі комплекти для збірних дерев'яних будинків - брусків, каркасно-обшивних і каркасно-щитових. Їх виробництво здійснюється на спеціалізованих деревообробних заводах; там же виготовляють балки для перекриттів, щити для накату і перегородок, арки і частини металлодеревянних ферм, палі, шпунт, мостові бруси і шпали.

В останні роки все ширше застосовують клеєні конструкції, великорозмірні елементи, що виготовляються шляхом склеювання порівняно невеликих дерев'яних заготовок один з одним або з іншими матеріалами, - арки, балки двотаврового перетину, блоки і т. П. Вони відрізняються більшою міцністю, водостійкістю, біо- і вогнестійкість, ніж звичайні конструкції з деревини, не схильні до усихання і викривлення. Використання клеєних конструкцій - один з найбільш економічно ефективних шляхів застосування деревини в будівництві.

Немає коментарів:

Дописати коментар