неділю, 1 травня 2022 р.

 

02.05.Урок 81-82 для учнів 21 групи з Технології штукатурних робіт.

 

Тема: Гіпсокартонні листи. Розрізняльні ознаки різних типів гіпсокартонних листів. Сфери застосування.

Мета: вивчення цієї теми дозволить Вам знати:

• Сфери застосування. Гіпсокартонні листи.

• Розрізняльні ознаки різних типів гіпсокартонних листів.

 

1. Сфера застосування. Гіпсокартонні листи.

Гіпсокартонний лист ТМ КНАУФ (Knauf) призначений для влаштування внутрішніх перегородок, стін і стель, а також для виготовлення звукопоглинальних конструкцій і декоративних виробів всередині будівель і кімнат. Лицьовий картон виконує функцію каркаса, а також основи для нанесення будь-якого оздоблювального матеріалу.

Гіпсокартон винайшли в XIX столітті в США. Це зробив Августин Сакетт, який був власником паперової фабрики. Пошуки нових ринків вживання паперу привели до винаходу «будівельної дошки», завтовшки 15 мм. Це був «пиріг» з 10 шарів паперу, які скріплювали тонку смугу гіпсу. Августин Сакетт отримав патент на цей будматеріал. Але це був лише прообраз сучасного гіпсокартону. У тому вигляді, який зараз є прийнятим стандартом, гіпсокартон представив і запатентував американський інженер Кларенс Утсман. Гіпсокартонні листи – це цілісна панель з гіпсового матеріалу, яка з обох сторін обклеєна щільним картоном. На перший погляд може здатися, що гіпс – дуже крихкий матеріал, щоб застосовувати його в будівництві. Міцність ГКЛ додає саме картон, завдяки якому листи не ламаються, не сколюються і не кришаться. При цьому їх дуже легко обробляти: розпилювати, гнути і навіть стругати. А спеціальні добавки надають різним видам гіпсокартонних листів різні властивості.

Незважаючи на міцність, для зведення різних конструкцій із ГКЛ обов’язково потрібно використовувати каркасну основу, забезпечує рівномірний розподіл навантаження на всю конструкцію, збільшення її міцності.

 

Зовні гіпсокартон виглядає як прямокутні листи сіруватого, зеленкуватого або рожевого відтінку. Лист цього матеріалу, незалежно від марки, характеристик і розмірів, складається з гіпсової пластини (сердечника), який зовні обклеєний з усіх сторін цупким спеціальним картоном. Така паперова обклейка представляє собою каркас і розрахована на обробку багатьма іншими оздоблювальними матеріалами. Унікальні гігієнічні властивості та механічні характеристики забезпечують гіпсокартону широку популярність. Цей будівельний матеріал на сьогоднішній день застосовується практично для всіх типів приміщень, як житлових, так і промислових.

Завдяки відсутності у складі токсичних речовин, гіпсокартон належить до екологічно чистих матеріалів. Крім цього, кислотність середовища всередині гіпсокартону (гіпсу) приблизно така ж, як і кислотність шкіри людини. Також відомо, що гіпс належить до матеріалів, які здатні пропускати повітря (дихати), тому при надлишку вологості в приміщенні цей матеріал швидко виводить її за межі приміщення. Якщо ж всередині будинку повітря надто сухе, гіпсокартон пропускає потрібну кількість вологи ззовні. Слід також зауважити, що при своїй незначній товщині гіпсокартонні листи характеризуються чудовими теплоізолюючими і звукоізолюючими властивостями. Основна властивість гіпсокартону, яка найбільше до вподоби архітекторам і будівельникам, це висока жорсткість при достатній еластичності (гнучкості). Якщо зволожити лист гіпсокартону, йому можна надати довільну форму. Це дозволяє здійснювати обробку криволінійних поверхонь, як опуклих, так і вгнутих, згинаючи гіпсокартон до отримання необхідної форми. Однак, після висихання гіпсокартонний лист зберігає зафіксовану форму, але при цьому знову стає жорстким і стійким. Така властивість цього будматеріалу дозволяє дизайнерам втілювати в реальність найсміливіші проекти будь-якої форми і розміру

  1. Розрізняльні ознаки різних типів гіпсокартонних листів.

 

Вся продукція згаданої компанії ділиться на кілька видів залежно від призначення:

·        Стіновий гіпсокартон (товщина – 12,5 мм)

Основна сфера застосування – обробка та вирівнювання стінових поверхонь, спорудження перегородок.

·        Стельовий (товщина 9,5 мм)

Встановлюється на стельову поверхню. Служить для вирівнювання стелі, оздоблення та споруди багаторівневих стельових конструкцій. Середня площа одного листа гіпсокартону – 3 кв. метра. Цілий ГКЛ можна використовувати в обробці і ремонті великих квартир, в маленьких його доведеться різати.

·        Арочний (товщина 6,5 мм)

Використовується в спорудженні арок. Більш гнучкий, ніж інші види гіпсокартону. Завдяки маленькій товщині не применшує корисну площу приміщень.

ТИП ГІПСОКАРТОНУ «КНАУФ»

Експлуатаційні характеристики різновидів гіпсокартону:

  1. Звичайний гіпсокартон (ГКЛ)

Його використовують в сухих приміщеннях з мінімальною вологістю повітря.

  1. Вологостійкий гіпсокартон (ГКЛВ)

Цей вид гіпсокартону рекомендується для обробки вологих приміщень (але без безпосереднього контакту з водою). Стійкість матеріалу до впливу вологи досягається за рахунок спеціальних добавок. Водостійкий ГКЛ має зелений колір. Використовують вологостійкий гіпсокартон в обробці кухонь, ванних, санвузлів, балконів і лоджій.

  1. Вогнестійкий гіпсокартон (ГКЛО)

Виділяється серед інших різновидів наявністю в осерді спеціальних добавок, особливо стійких до високої температури. Опірність вогнестійкого гіпсокартону «Кнауф» до безпосереднього впливу відкритого вогню становить 50-60 хвилин. Це дає можливість використання матеріалу в обробці (обшивці) зон, де розташовані вентиляційні комунікації, кабелі та інших ділянок, які потребують додаткового захисту від пожежі. Має рожевий колір з червоною маркуванням.

  1. Волого-вогнестійкий гіпсокартон (ГКЛВО)

Цей вид гіпсокартону поєднує в собі властивості вологостійкого і вогнестійкого. Немає необхідності застосовувати його для обшивки житлових приміщень, в основному їм обробляють підвали, щитові і виробничі приміщення.

КОЛЬОРИ ЛИСТІВ І МАРКУВАНЬ

Виходячи з технічних характеристик і можливостей, якими володіє гіпсокартон Knauf, кожен різновид має своє маркування та колір:

  • Стандартний – ДКЛ, сірий з синьою маркуванням
  • Вологостійкий – ГКЛВ, зелений з синьою маркуванням
  • Вогнестійкий – ГКЛП – рожевий з червоною маркуванням
  • Водостійкий з високою опірністю – ГКЛВО, зелений з червоною маркуванням

 

Маркування будь-якого різновиду гіпсокартону Кнауф повинна мати в описі:

  • Товарний знак виробника
  • Умовне позначення листа (А, Б)
  • Тип матеріалу за призначенням (ГКЛ, ГКЛВО і так далі) в відповідному кольорі

Наноситься маркування на тильну сторону кожного аркуша.

РОЗМІРИ ЛИСТІВ

Розміри гіпсокартону «Кнауф» бувають різними. Розміри стандартного аркуша: – 2500х1200х12,5 мм при вазі 25 кг. Довжина може варіюватися від 2000 до 4000 мм, а ширина буває також 600 мм. Варіанти товщини в залежності від призначення: 6,5; 8; 9,5; 14; 16 мм.

ТИПИ Кромок

Кожен гіпсокартонний лист має кромку певного розміру і форми. Краї потрібні для того, щоб було легше наносити шпаклювальний склад і армуючу стрічку на стики ГКЛ.

Класифікація кромок наступна:

  • Пряма (ПК) – призначається для «сухого» монтажу. Робота не передбачає закладки стиків. Часто використовується в обшивці поверхонь в кілька шарів
  • Стоншування (КК) – після монтажу конструкції шви між листами повинні бути обклеєні спеціальної армуючої сіткою і оштукатурені
  • Закруглена (ЗК) – тут передбачено використання шпаклівки без попередньо наклеєною стрічки
  • Напівкругла (ПЛК) також не передбачає наклеювання стрічки, але з обов’язковим шпаклюванням
  • Стоншування напівкругла (ПЛУК). Вимагає використання стрічки з подальшим шпатлюванням. Найпопулярніший тип кромки.

Оздоблення і вирівнювання стін і стель саме гіпсокартоном популярна і затребувана. Таке облицювання виконується швидко, не вимагає великих фінансових витрат на закупівлю шпаклівки, зменшує час виконання робіт завдяки тому, що матеріал має великі розміри, вимагає менших фізичних зусиль і спецобладнання. Після монтажу, будівельного сміття практично немає. З гіпсокартону можна споруджувати будь-які дизайнерські конструкції, включаючи найскладніші. Якість завжди на висоті. Служить довго, не деформується, не обвисає, не втрачає своїх характеристик і властивостей протягом всього експлуатаційного терміну.

Контрольні питання.

    1. Опишіть колір і маркування вологостійкого ГКЛВ.
    2. Для чого кожен гіпсокартонний лист має кромку певного розміру і форми?
    3. Перерахуйте назву кромок.
    4. Назвіть типи ГКЛ фірми Кнауф.
    5. Що собою являє гіпсокартонний лист?
    6. Чиє гіпсокартон гігроскопічним?

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар