неділю, 8 травня 2022 р.

 

09.05 Урок 51-52 для учнів 21 групи з предмету матеріалознавство

Тема уроку: Облицювальні вироби на основі вапна. Облицювальні вироби на основі азбестоцементу. Модуль ШТ-2-3.3.

Мета: вивчення цієї теми дозволить Вам знати:

  Облицювальні вироби на основі вапна.

   Облицювальні вироби на основі азбестоцементу.

   Модуль ШТ-2-3.3.

 

1.Облицювальні вироби на основі вапна.

Лицьові силікатні цегла і  камінь.

Лицьові силікатні цеглу і  камінь випускають незабарвленими та кольоровими.

Від звичайних вони відрізняються поліпшеними міцнісними показниками, більш точними геометричними розмірами та чіткими гранями, підвищеною морозостійкістю.

За розмірами розрізняють силікатну одинарну цег­лу — 250х120х65 мм, потовщену —250X120X88 мм та силікатні камені — 250х120х138 мм.


 

Кількість половинчастих цеглин у партії лицьових виробів не повинна бути більше ніж 2 %, рядових — 3 %.

Колір і тон лицьових виробів мають відповідати затвердженим в установленому порядку кольору й тону зразка-еталона. Плями на лицьових поверхнях не допус­каються.

Силікатну цеглу і камені поділяють на порожнисті, пористі (з пористим заповнювачем), пористо-порожнисті та повнотілі. Кількість порожнин може коливатися від 7 до 14, порожнистість — від 8 до 25 %. Маса оди­нарної цегли не нормується, звичайно вона не перевищує 3,5...3,7 кг, маса потовщеної цегли у висушеному стані — не більше ніж 4,3 кг.

Залежно від границі міцності на стискання камені, а цеглу — на стискання і вигинання (з урахуванням площі порожнин) поділяють на марки 300, 250, 200, 150, 125, 100, 75.

Лицьову цеглу виготовляють маркою не менше 125, камені — не менше 100. Вимоги до міцності лицьових цегли та каменів наведено в табл. 3

 


Водовбирання силікатноі цегли та каменів має бути не менше ніж 6 %.

За морозостійкістю цеглу и камені поділяють на мар­ки Р 50, Р 35, Р 25, Р 15. Морозостійкість лицьових виробів повинна бути не нижчою за Р25. У зразках силікатної цегли та каменів, випробуваних на морозостійкість, допускається втрата міцності на стискання не більше ніж 25 % для рядових виробів і 20 % — для лицьових.

Лицьові цегла та камені вищоі категорії якості додатково мають задовольняти таким умовам:

марка за міцністю має бути не менше 125 для рядо­вих і 150 — для лицьових виробів;

марка за морозостійкістю має бути не менше Р 25 для рядових і Р 35 — для лицьових виробів.

Лицьові поверхні виробів, які опоряджують одно- чи багатошаровими декоративними покриттями, не повиннна мати відбитостей. Міцність зчеплення опоряджувального покриття з поверхнею виробу — не менше ніж 0,6 МПа.

В умовному позначенні силікатних виробів наводять їхні вид, марку, морозостійкість. Наприклад, камінь силікатний лицьовий марки 100, густиною 1450 кг/м3, морозостійкістю Р 25 позначається так: камінь СЛ-100/ /1450 25.

Лицьову силікатну цеглу складають і зберігають па­кетами, а також у штабелях, комплектуючи за видами, марками, кольором. Під час транспортування та зберігання піддони і пакети з цеглою чи каменем установлюють вертикально не більше ніж двома рядами. Лицьові вироби перевозять будь-яким видом транспорту в паке­тах, контейнерах або на піддонах, що забезпечує цілісність цегли чи каменів.

Щоб при транспортуванні автомобільним транспортом піраміда цегли не розсипалася, застосовують піддони-платформи. Між лицьовими поверхнями прокладають цупкий папір.

Лицьові силікатна цегла та камені відіграють водночас роль несучого і облицювального матеріалу стін будівель, не збільшуючи товщини та не потребуючи додаткових робіт на облицювання. Їх застосовують найчастіше для фасадів, а кольорову силікатну цеглу, що імітує природний камінь — піщаник чи туф, можна використовувати також в інтер'єрах. Цеглу, забарвлену у масі, можна застосовувати для облицювання будь-яких частин споруд. При цьому шви між рядами мають бути заглиблені на 8...10 мм.

Уникаючи вицвітів, цеглу кладуть так, щоб вона безпосередньо не торкалася дерев'яних або бетонних виробів. Для цього між ними влаштовують шар гідроізоляції. Цеглу, забарвлену розчинами солей, можна використовувати для облицювання зовншніх стін будівель та споруд, за винятком цоколів і дверних косяків. Її не слід застосовувати у сходових клітках, де вона може зазнати механічного пошкодження.

Цеглу, пофарбовану з поверхні, не слід використовувати у цоколях будівель, сходових клітках та інших місцях, де тонкий шар кольорового покриття може бути пошкоджений. Шви між кольоровими цеглинами піддають декоративному обробленню.

Для зменшення затруднения лицьової силікатної цег­ли пилом та для запобігання перезволоженню ефективно гідрофобізувати її кремнійорганічними розчинами.

Звуковбирні декоративні  плити «Силакпор» (силікатні акустичні пористі) виготовляють з ніздрюватих бетонів автоклавного тверднення. Такі бетони готують із суміші вапна, цементу, піску, алюмінієвої пудри, барвників, води, рідкого скла і регуляторів тверднення. Во­ни призначені для звуковбирного та декоративного об­лицювання стель і стін у приміщеннях громадських і виробничих будівель з сухим та нормальним режимом ідносна вологість повітря не більше ніж 75 %).

Плити випускають двох типів: звичайні («Силакпор») і модифіковані («Силакпор-М»), Плити «Силакпор» ви­готовляють квадратними з розмірами 450X450X45 та 400X400X45 мм, «Силакпор-М» — 450X450X35 та 400X400X35. Плити можуть бути незабарвлені і кольорові. Поверхня плит має різноманітні фактури типу «Нида», «Хвиля», «Вільнюс» тощо. На лицьовій поверхні не допускається пошкодження граней, наявність масляних та інших плям.

Ревербераційний коефіцієнт для плит у діапазоні ча­стот 100...5000 Гц змінюється від 0,05 до 0,80.

Плити пакують у ящики з гофрованого картону або іншу тару, яка забезпечує цілість і якість плит при транспортуванні та зберіганні. Зберігають плити пакованими окремо за типами, розмірами, фактурними малюнками та кольорами (для забарвлених плит) у складських при-міщеннях з відносною вологістю повітря не більше ніж 75 %, вертикально штабелями не більше трьох рядів за висотою, в умовах, які виключають їхнє механічне пош­кодження.

 2.Облицювальні вироби на основі азбестоцементу

Азбестоцементні листи плоскі бувають пресовані та непресовані. Лицьова поверхня їх може бути гладенькою і тисненою (рельефною), непофарбованою або пофарбованою водостійкими кольоровими емалями. Листи ви­пускають і з іншими видами обробки.


Морозост
ійкість пресованих великорозмірних листів становить 50 циклів, а непресованих і дрібнорозмірних пресованих листів — 25 циклів. Маса пресованих листів— 21...138 кг, непресованих—19...125 кг (при вологості 10... 12 %).

Листи повиннні бути правильної форми з прямими рівними ребрами та чистим без задирок образом. Лицьова поверхня листів має бути рівною та гладенькою. Не допускаються наскрізні і поверхневі тріщини, відколи, пробоїни, налипи та здири, а також чужорідні включен­ня. На фактурних листах малюнок має бути чітким з рівномірною глибиною рельєфу. На пофарбованих листах фарба наноситься рівномірним шаром, без пропусків, потьоків і напливів.

Для виготовлення декоративних азбестоцементних листів застосовують білі цементи, пігменти, емалі та фарби на неорганічних та органічних зв'язуючих, полімерні плівки, деревний шпон та інші матеріали.

Найлегший спосіб виготовлення кольорових листів — забарвлення азбестоцементу у масі. При цьому використовують природні чи синтетичні пігменти, стійкі до лужного середовища, водо-, атмосферостійкі. Вироби, забарвлені у масі, зберігають декоративні властивості протягом усього періоду експлуатації. Внаслідок введення значної кількості пігментів можуть знизитися міцнісні показники листів та утворитися виколи на лицьовій поверхні листів.

Значного підвищення ударної в'язкостї азбестоцемен­ту, зниження його жолоблення, поліпшення звукоізоляційних властивостей досягають, застосовуючи плівкові покриття.

Як облицювальний матеріал поширення набули ли­сти азбестоцементні пресовані, пофарбовані силікатними фарбами. Їх виготовляють прямокутними, розмірами ЗОООХ1500Х10, ЗОООХ1200Х10, 3000X1500X8 і ЗОООХ 1200X8 мм.

Силікатне покриття стійке щодо абразивного стирання і ушкодження твердими предметами, протистоїть поперемінному замороженню і відтаванню, дії киплячої во­ди, засобів побутової хіміі. Листи фарбують у шість основних кольорових різноманітних відтінків.

Азбестоцементні листи при зберіганні укладають у стопи за розмірами та видами обробки. Між пофарбованими листами та листами з рельєфною та іншою де­коративною обробкою має бути прокладений папір. Під час навантаження и розвантаження листи треба охороняти від ударів.

Непофарбовані азбестоцементні листи непресовані та пресовані призначені для внутршнього опорядження стін, перегородок і стель допоміжних виробничих спо­руд; в окремих випадках їх використовують для внут­рішнього облицювання стін, перегородок і стель громадських будівель. Пофарбовані пресовані листи, гладенькі та офактурені, використовують переважно для облицювання панелей у санітарних вузлах, кухнях та інших приміщеннях з підвищеною вологістю, а також для внутршнього облицювання стін, перегородок і стель у житлових, громадських і виробничих спорудах, огорож балконів та лоджій.

Крім силікатних фарб, для пофарбування плоских листів застосовують перхлорвінілові (ПХВ), кремнійорганічні (типу КО-174), полівінілхлоридні (типу ХС-119) емалі. Основне призначення листів, пофарбоваиих емалями, — зовнішнє та внутршнє опорядження споруд, огорожі балконів і лоджій. До цієї групи належать та­кож плоскі листи з максимальним розміром 3500Х1750Х 10 мм, пофарбовані сполуками на епоксидній або поліуретановій основі. Їх виготовляють способом непрямого глибокого друку.

Листи з декоративно-паперовим покриттям розміром 1700X800X6...8 мм для інтер'ерів виготовляють спосо­бом радіаційно-хімічного тужавлення на основі поліефірних сполук. Для покритів підлог у санітарних вуз­лах, кухнях, магазинах, їдальнях тощо виготовляють плитки розміром 100Х100Х10 (13) мм з різним забарвленням. Для облицювання стін громадських споруд ви­користовують плитки 150X150X4 мм з декоративним полімерним покриттям.

Азбестоперлітоцементні листи виготовляють з азбесту, перлітового піску, білого чи кольорового цементу. Перлітовий пісок дозволяє зменшити масу листів, полліпшити їхні тепло- і звукоізоляційні властивості. Лист випускають непофарбованими з гладенькою тисненою поверхнею. Розміри листів, мм: довжина — 500, 600, 1200, ширина — 500, 600, товщина — 4, 6, 8. Середня густина листів — не більше ніж 1000 кг/м3, границя міцності на вигинання — не менше ніж 248 МПа. Застосовують азбестоперлітоцементні листи для внутрішнього облицювання стель, стін і перегородок, а також для вогнезахисних несучих конструкцій.

Азбестоцементні листи легко пиляться, свердляться та шліфуються. Їхні недоліки — малий опір удару і жолоблення. До облицювальних поверхонь азбестоцементні листи прикріплюються шурупами або спеціальними розкладками (дерев'яними, пластмасовими, алюмінієвими).

Азбестоцементні акустичні плити — це збірна конструкція з перфорованих наскрізними отворами азбестоцементних листів і звуковбирного шару (мінеральної, скляної вати або плит з цих матеріалів на синтетичній зв'язці та інших пористих матеріалів, обгорнутих склотканиною). Плити випускають з круглою або щілинною перфорацією. Площа перфорації — 7,8; 18,8; 19,7%. Основні розміри плит, мм: 1200X800; 1200X700; 1200Х 600; 660X760; 600X600; товщина — 30...40 мм. Коефіцієнт реверберації — 0,15...1.

Модуль ШТ-2-3.3.

Тест

І варіант

(в кожному запитанні одна правильна відповідь)

1.     За родом застосування мастики бувають:

а) гарячі, холодні;

б) приклеювальні, гідроізоляційні;

в) бітумні, гумо-бітумні, дьогтьові, гудрокамові, бітумно-полімерні та інші.

2.     Залежно від початкової сировини мастики можуть бути:

а) гарячі, холодні;

б) приклеювальні, гідроізоляційні;

в) бітумні, гумо-бітумні, дьогтьові, гудрокамові, бітумно-полімерні та інші.

3.     За способом застосування мастики бувають:

а) гарячі, холодні;

б) приклеювальні, гідроізоляційні;

в) бітумні, гумо-бітумні, дьогтьові, гудрокамові, бітумно-полімерні та інші.

4.     Скільки марок мають гарячі бітумні мастики:

а) 3;

б) 5;

в) 2.

5.     Чим армують гіпсоволокнисті листи  ?

а) картоном;

б) паперовою макулатурою;

в) алюмінієвим дротом.

6.     Який з видів виробів на основі гіпсу використовують як підвіконну дошку?

а) гіпсокартонні листи;

б) гіпсоволокнисті листи;

в) плити декоративні з фосфогіпсу.

7.     Гіпсокартонні листи застосовують для зовнішнього облицювання?

а) так;

б) ні.

8.     Які з цих виробів виготовлені на основі вапна?

а) лицьова керамічна цегла;

б) лицьова силікатна цегла;

в) лицьове керамічне каміння.

9.     Яка найменша марка лицьової цегли за міцністю?

а) 120;

б) 150;

в) 125.

10.  Чи фарбують силікатними фарбами азбестоцементні листи?

а) ні;

б) так.

11.  При виготовленні толі картон просочують?

а) дьогтем;

б) бітумом;

в) полімером.

 

 


ІІ варіант

(в кожному запитанні одна правильна відповідь)

12.  При якій температурі гарячі бітуми легко розтікаються по горизонтальній поверхні?

а) 160-180 ° С;

б) 150-170 ° С;

в) 140-160 ° С.

13.  При якій температурі застосовують холодну бітумну мастику?

а) 16° С;

б) 5° С;

в) 14° С.

14.  Емульсії складаються з двох не змішувальних між собою рідин?

а) так;

б) ні;

15.  Чи можна наносити бітумні емульсії на вологі поверхні?

а) так;

б) ні;

16.  Який матеріал використовують для осердя у гіпсокартонних листах?

а) вапно;

б) гіпс;

в) азбест.

17.  Які з мінераловатних акустичних плит на синтетичному в'яжучому мають суцільне матове покриття білого кольору?

а) ПА/О;

б) ПА/С;

в) ПАД-8.

18.  Чи додають при виготовленні мінераловатних звуковбирних плит із застосуванням крахмального зв'язуючого гідрофобізуючі добавки?

а) так;

б) ні.

19.  На якому звязуючому виготовляють звуковбирні облицювальні перлітомінераловатні плити?

а) гіпсовому;

б) крохмальному;

в) вапняному.

20.  Як називають пресовані мармуровидні гіпсові плити ?

а) «штучний граніт»;

б) «штучний мармур»;

в) «штучний пісковик».

21.  Яка найменша марка лицьової цегли за морозостійкістю?

а) 12;

б) 15;

в) 25.

22.  При виготовленні руберойду картон покривають?

а) дьогтем;

б) бітумом;

в) полімером.

23.  Чи є ізол безосновним матеріалом?

а) так;

б) ні.

 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар