вівторок, 3 травня 2022 р.

 

04.05.Урок 85-86 для учнів 21 групи з Технології штукатурних робіт.

 

Тема: Загальні відомості про облицювальні вироби на основі гіпсу. Технічні умови на облицювальні вироби й мастики; основні види гіпсокартонних листів; характеристику гіпсокартонних листів, вихідні матеріали; застосування обшивних гіпсокартонних листів.

Мастики для наклеювання гіпсокартонних листів із декоративними шарами, панелей облицювальних на основі гіпсокартонних листів «декор», їх властивості, застосування.

Мета: вивчення цієї теми дозволить Вам знати:ц

•. Загальні відомості про облицювальні вироби. Технічні умови на облицювальні вироби й мастики; основні види гіпсокартонних листів; характеристику гіпсокартонних листів, вихідні матеріали; застосування обшивних гіпсокартонних листів.

  • Мастики для наклеювання гіпсокартонних листів із декоративними шарами, панелей облицювальних на основі гіпсокартонних листів «декор», їх властивості, застосування.

  Мастики для наклеювання гіпсокартонних листів фірми Кнауф

 

1.      Загальні відомості про облицювальні вироби. Технічні умови на облицювальні вироби й мастики; основні види гіпсокартонних листів; характеристику гіпсокартонних листів, вихідні матеріали; застосування обшивних гіпсокартонних листів.

   Панелі  облицювальні на основі гіпсокартонних листів «Декор» призначені для внутрішнього облицювання стін виробничих споруд, готелів, житлових будинків (коридорів, парадних) з нормальним волого-температурним режимом.

Не рекомендується облицьовувати панелями «Декор»,
ті приміщення, де перебуває велика кількість людей, а
також дитяч
і заклади і лікарні.

Залежно  від  виду  обклеювального  матеріалу  виготовляють   панелі типів   «Декор-1», обклеені   «Поліпленом», та «Декор-2», «Декор-3», «Декор-4», обклеені «Пінопленом».

Панелі   випускають   1000, 1500, 2500, 2700, 3000 мм     , завдовжки,  10,  12 ,  14 мм завтовшки. Ширина панелей «Декор-1»—1000, 1200 мм.

Транспортуючи панелі «Декор-1», їх укладають по­парно лицьовою поверхнею до середини, інші — лицьо­вою поверхнею догори. Листи і панелі комплектують за типами и розмірами і зберігають у критих сухих складах укладеними плиском у штабелях не більше ніж 1,5 м заввишки.

Технічні умови. На лицьовому боці панелей не допускаються відбитості кутів та більше двох пошкоджень поздовжніх ребер (не більше ніж 3 мм завдовжки). Лицьова поверхня панелей стійка щодо миючих засобів.

Допустимі відхилення: довжини ±8; ширини 0; —4; товщини ±0,5 мм. Допустима різниця довжини діагоналей — не більше ніж  10 мм.

 

Гіпсокартонні опоряджувальні панелі ПОГ виготов­ляють із гіпсокартонних листів, які з лицьовоі поверхні обклеюють декоративною оздоблювальною плівкою ПДО, ПДСО, декоративним рулонним матеріалом на паперовій підоснові — «Девілон» або оздоблювальним матеріалом «Віністен». Опоряджувальні панелі виготов­ляють також з гіпсокартонних листів, облицьованих полівінілхлоридними листами «Полідекор». Плівки типу ПДО та на паперовій основі «Ізоплен» і «Девілон» на­клеюють полівінілацетатною дисперсією, оздоблювальний матеріал «Віністен»—клеєм АДМ-К. Листи «Полідекор» наклеюють клеями КН-2, КН-3, 88-Н та ін.

Гіпсокартонні   опоряджувальні  панелі  призначаються для облицювання внутрішніх поверхонь стін і перегородок приміщень житлових і громадських будівель

Декоративш та опоряджувальш панелі кріплять до стін так само, як і звичайні гіпсокартонні листи: масти­ками, цвяхами або шурупами, безпосередньо до дерев'яного каркаса або спеціальними розкладками.

Гіпсоволокнисті листи, на відміну від гіпсокартонних, армують не картоном, а рівномірно розміщеними у товщі волокнами. За волокнисту сировину править пере­важно розпушена паперова макулатура. Головна пере­вага гіпсоволокнистих листів порівняно з гіпсокартонними — більш висока міцність. Вони мають кращу гвоздимість, зберігають форму при висиханні та зволоженні у жарку і холодну погоду, мають високу звукоізолюючу здатність, належать до групи негорючих матеріалів, доб­ре оброблюються різними інструментами; вони також легко обклеюються шпалерами, кольоровими пластика­ми, фанеруються. Їх використання забезпечує мікро­клімат у житлових приміщеннях. Застосовують гіпсо-волокнисті листи у тих самих випадках, що і гіпсокартонні.

Поряд з гіпсоволокнистими листами виготовляють також гіпсоволокнисті плити, які використовують як підвіконні дошки, елементи вбудованих меблів та перего­родки.

Гіпсові декоративні плити ПГД виготовляють литими, гладенькими, рифленими з різноманітними малюнками на лицьовій поверхні, без арматури та армованими, із заповнювачами та без них. Гіпсові плити випускають квадратними з розмірами, мм: 500X500X15...40, 600Х 600X15...40. Лицьова поверхня плит має бути з вираженими гранями, без задирок, раковин розміром понад 2 мм, відбитих кутів і ребер. Викривлення лицьовоі по-верхні не повинно перевищувати 3 мм.

Для армування гіпсових декоративних плит викори­стовують склосітку або склотканину, оцинковане залізо, алюміній та інші матеріали.

Гіпсові плити забарвлюють у масі чи фарбують їхню поверхню. Для зменшення водовбирання лицьову поверх­ню плит після виготовлення покривають гідрофобними речовинами.

Грані плит залежно від способу кріплення можуть бу­ти прямі з виступами або пазами. Для полегшення в пли­тах з тильного боку можуть улаштовуватись ненаскрзні порожнини різної форми. Плити витримують руйнувальне навантаження, що дорівнює чотирикратній масі плити у сухому стані.

Для кріплення гіпсові лит плити мають закладні деталі з нержавіючоі сталі або монтажний бортик, який виготовляють по периметру під час формування. Кріпити плити можна безпосередньо до стіни на мастиках або навішуванням їх на попередньо закріплений дерев'яний каркас.

При пакуванні плити укладають на ребро у контейнери, картонні коробки, дерев'яні ящики з прокладками з картону чи еластичних матеріалів. При транспортуванні та зберіганні плити слід захищати від зволоження.

 Плити декоративні з фосфогіпсу виготовляють з гіпсового в'яжучого, одержаного автоклавною переробкою фосфогіпсу — відходів виробництва мінеральних доб­рив. Їх довжина та ширина — 600, товщина — 30 мм, вологість — 5%.

Гіпсовими декоративними плитами опоряджують внутрішні стіни і стелі житлових 1 культурно-побутових будівель.

Крім   литих, застосовують  пресовані мармуровидні гіпсові плити  (штучний мармур). Їх виготовляють пресуванням водогіпсової суміші під тиском 7…10 мПа з одночасним відведенням надмірноі вологи до залишкового водогіпсового відношення 0,18...0,22  і  вистоюванням під тиском до початку тужавлення гіпсового в'яжучого. Вироби через 1,5 год після формування мають границю міцності на стискання 25...28 МПа і вологість 10 %. Для них характерна лощена поверхня, яка імітує розцвітку і текстуру природного мармуру. Для одержання дзеркальної лицьової поверхні вироби додатково полірують.

За в'яжуче при виробництві мармуровидних плит мож­на використовувати фосфогіпс. Штучний мармур на 30... 40'% легший від природного, має кращі теплозахисні властивості, високу кислотостійкість. Його застосовують для внутршнього облицювання магазинів, автостанцій, їдалень, клубів, виробничих цехів, тощо.

Значку кількість гіпсових виробів використовують як звуковбирні при влаштуванні підвісних стель та обли­цювання стін.

 Акустичні гіпсові литі звуковбирні плити складаються з гіпсового перфорованого екрана, крепового паперу чи тканини, звуковбирача і фольги. Як звуковбирачі використовують теплоіоляційні плити зіскляного шпательного волокна, мінеральної вати марок 50…125, а також перлітовий пісок. Найпоширеніші гіпсові плити коробчатого перерізу: «Москва», «Мелодія»

 

    1. Мастики для наклеювання гіпсокартонних листів

Склад:

Гіпсова:

гіпс будівельний — 100

тваринний гідролізований клей   10 %-ї концентрації—1.5...2

вода замішування — 70

Гіпсотирсова:

Гіпс буд!вельний — 80

тваринний гідролізований клей— 1.5...2

тирса — 9,4

вода замішування — 65

Сульфітно-гіпсова:

гіпс будівельний — 87

тваринний гідролізований клей — 0,5

паста  лігносульфонатна — 3,6

вода замішування — 42

Способи приготування поширених гіпсових мастик

У змішувач заливають певну кількість води та клею, перемішують 1 хв, потім поступово завантажують гіпс, обертаючи лопатевий вал, і перемішують усі компоненти 4...5 хв до утво-рення однорідної маси

При вологості тирси більше 10 % у змішувач заливають усю воду та клей, перемішують 1 хв при обертанні лопатевого вала, потім завантажують тирсу та гіпс, перемішують усі ком­поненти 4...5 хв до утворення однорідноі маси. При вологості тирси до 10 % її попередньо змішують з гіпсом, потім суміш завантажують у розчинозмшувач.

Попередньо готують пасту технічного лігносульфонату (ЛСТ), перемішуючи в котлі мішалкою твердий кон­центрат ЛСТ  і воду у співвідношенні 100 :40 з одночасним підігрівом до 90 °С. Заливають у змішувач усю во­ду та клей і перемішують 1 хв, за­вантажують необхідну кількість пас­ти і після її повного розчинення — окремими порціями гіпс, перемішують усі компоненти 4...5 хв до утворення однорідноі маси

    1. Мастики для наклеювання гіпсокартонних листів фірми Кнауф.

       Для закріплення ГКЛ до різних підготовлених до сухої штукатурки поверхонь використовують монтажний клей «Перлфікс» на гіпсовій основі. Він призначений для приклеювання ГКЛ до поверхні з нерівністю до 20 мм, а також для приклеювання до стін і ГКЛ ізоляційних матеріалів (пінополістирол, мінеральна вата) і комбінованих гіпсових панелей усередині приміщень. Середня норма витрати клею становить 5 кг суміші на 1 м2.

          Для зменшення всмоктувальної здатності стіни, збудовані з пористого (гігроскопічного) матеріалу, обробляють ґрунтовкою «Грундерміттель» або «Тіфенгрунд», що дає змогу збільшити зчеплення клею з основою. Гладенькі поверхні стін, що погано всмоктують вологу, наприклад цементобетонні, слід попередньо обробити ґрунтовкою «Бетонконтакт», що значно поліпшує зчеплення монтажного клею з основою. Ґрунтовку «Грундерміттель» випускають у відрах місткістю 15 кг. При розведенні водою у співвідношенні 1:3 витрата ґрунтовки становить 0,1 кг на 1 м2 поверхні стіни. Роботи, пов’язані з нанесенням ґрунтовки, можна виконувати за температури не нижче ніж 5 °С. Ґрунтовка «Тіфенгрунд» готова до використання, призначена для попереднього оброблення з метою поліпшення адгезії (зчеплення покриття з основою) та укріплення поверхні, для ґрунтування дуже гігроскопічних поверхонь (гіпсова штукатурка, ГКЛ і ГКП, наливні підлоги), що активно всмоктують вологу. Ця ґрунтовка є чистим, екологічним продуктом, нешкідливим для людини. Вона пропускає водяну пару, яка накопичується всередині приміщень, що забезпечує «дихання» обґрунтованих поверхонь. Перед використанням ґрунтовку перемішують і наносять щіткою або валиком по всій поверхні основи. Розріджувати ґрунтовку «Тіфенгрунд» не можна. Роботи виконують за температури повітря і основи не менше ніж 5 °С. Наступні технологічні операції з обробленою поверхнею можна здійснювати тільки після її висихання через 3 год. Ґрунтовка «Тіфенгрунд» випускається у відерцях місткістю 5 л. Термін її зберігання 1 рік.

 

Домашнє завдання

1.     Законспеткувати матеріал.

2.     Дати відповідь на контрольні питання.

Тестове завдання

  1. Панелі  облицювальні на основі гіпсокартонних листів «Декор» призначені для:

а) внутрішніх поверхонь;

б) зовнішніх поверхонь;

в) різних поверхонь.

  1. Від чого залежать  різні типи облицювальних панелей на основі гіпсокартонних листів «Декор»?

а) пофарбування;

б) обклеювального матеріалу;

в) застосування.

  1. На яку висоту штабелів вкладають облицювальні панелі «Декор-1»?

      а) не більше ніж 1,5 м заввишки;

      б) не більше ніж 2 м заввишки;

      в) не більше ніж 1 м заввишки.

  1. Чим відрізняються гіпсоволокнисті листи від гіпсокартонних?

      а) армують картоном;

      б) армують розпушеною паперовою макулатурою;

      в) азбестом.

  1. Чи використовують гіпсоволокнисті плити як підвіконні дошки?

      а) так

      б) ні.

  1.  Як називають пресовані мармуровидні гіпсові плити?

      а) штучний граніт;

      б) штучний лабрадорит;

      в) штучний мармур.

  1. Чи є у складі акустичних гіпсових литих звуковбирних плит фольга?

      а) так

      б) ні

  1. Як називають пресовані мармуровидні гіпсові плити?

      а) штучний граніт;

      б) штучний лабрадорит;

      в) штучний мармур.

  1. Які компоненти закидають першими у змішувач при приготуванні гіпсової мастики?

      а) вода, клей;

      б) клей, гіпс;

      в) вода.

  1. Чи є стійкою поверхня  панелей «Декор-1 щодо миючих засобів?

      а) так;

      б) ні.

Немає коментарів:

Дописати коментар