неділя, 10 квітня 2022 р.

 

11.04 21 гтупа Технологія штукатурних робіт

Тема: Вплив активних мінеральних домішок на густість, водостійкість, солестійкість, жаропроникність розчинової суміші.

Процес зміни зв'язку між водою й поверхнею частинок в'яжучого.

Активні мінеральні добавки діляться на:

- Природні - осадового (діатоміт, трепел, опока, глієжі - гірські глинисті породи) або вулканічного походження (попіл, пемза, туф);

- Штучні (гранульовані доменні і електротермофосфорние шлаки, сієніт шлам, зола-винесення ТЕС, що є побічними продуктами або відходами промисловості, відходи керамічного виробництва).

Відповідно до діючих стандартів в ПЦ і всі його різновиди за погодженням із споживачем дозволяється додавати в невеликій кількості поверхнево-активні речовини, які вносяться під час помелу цементу в дозуванні 0,1-0,3% його маси.

Поверхнево-активні речовини в залежності від впливу на властивості цементу класифікують на:

- Гідрофільно-пластифіковані, що підвищують змочуваність порошку водою;

- Гідрофобно-пластифіковані, що знижують змочуваність.

Відповідно до цього цементи з гідрофільними добавками називають пластифікованими, а з гідрофобізуючими - гідрофобними ( «ГФ»).

Найбільш поширеною гідрофобізуючою добавкою є лігносульфонат технічний (ЛСТ) - відхід при сульфітному варінні целюлози, що складається в основному з лігносульфонатів кальцію. На відміну від звичайного пластифікований портландцемент відрізняється від звичайного здатністю надавати розчинним і бетонних сумішей підвищену рухливість. Ефект пластифікациії дозволяє зменшити водо-цементне відношення, підвищити морозостійкість і водонепроникність розчинів і бетонів або зменшити витрату цементу на 10-15% без погіршення їх якості.

Гідрофільно-пластифіковані, гідрофобно-пластифіковані й мікропіноутворні домішки (концентрат сульфітно-спиртової барди, кремнійорганічна рідина, милонафт, асидол, асидол-милонафт, підмильний луг), рідкі, тверді й порошкоподібні.

Контрольні питання.

1.     Яка група поверхнево-активних речовин знижуює змочуваність?

2.     Яка група поверхнево-активних речовин підвищує змочуваність?

3.     Які ви знаєте природні активні мінеральні добавки?

4.     Які ви знаєте штучні активні мінеральні добавки?

5.     В якій кількості вносять активні мінеральні добавки в цементи?

Немає коментарів:

Дописати коментар