понеділок, 11 квітня 2022 р.

 

           12.04 21 група Технологія штукатурних робіт

           Тема: Фізичні й хімічні властивості мінеральних домішок.

 

Домішки-наповнювачі для надання розчинам густості, легкоукладальності й зниження витрат цементу: природні (вапняки, виверження, гірські породи, піски, і глини) і штучні (доменні шлаки, наливна зола, шлак). Асортимент сучасних сухих будівельних сумішей, які використовуються для виконання штукатурних робіт: „Полірем”, „Фомальгаут”, „Полімін”, „Хенкель Баутехнік” – Україна, „Ceresit”, „Кнауф” тощо.

Активні мінеральні добавки - це тонкоподрібнені природні добавки (попіл, пемза вулканічного походження) і штучні до­бавки (доменні гранульовані шлаки, керамзит, цем'янка (мо­лота цегла), зола тощо). їх змішують з вапняним пухким по­рошком і водою й утворюють тісто, яке здатне після тужавіння на повітрі продовжувати тверднути у воді.

Добавки-наповнювачі в кількості до 10% не впливають на якість в'яжучого. До них належать вапняки, глина, піски, до­менні шлаки тощо.

Поверхово-активні добавки - це речовини переважно органічного походження, що створюють плівку на частинках в'яжучого, яка заважає зчепленню (прилипанню) зерен при змішуванні з водою. Ці добавки надають в'яжучим плас­тичність, легкоукладальність. До них належать асідол, мило­нафт, відходи миловарного виробництва, сульфатно-спирто­ва барда (відходи целюлозного виробництва).

+Добавки-прискорювачі тверднення і сповільнювачі в'яжу­чого матеріалу змінюють строки їх тужавіння. До прискорю­вачів тверднення належать хлористий кальцій (СаС12), хлори­стий натрій (NаСІ) - у вигляді харчової кухонної або технічної солі; соляна кислота (НС1), мелене негашене вапно, поташ (К2С03). Їх додають 2...3% від маси цементу. До сповільнювачів тужавіння цементу належать гіпс, слабкий розчин сірчаної кис­лоти, тваринний клей. Добавка невеликої кількості вугілля полегшує помел клінкеру.

Контрольні питання.

1.     Чи створюють плівку поверхнево-активні речовини при змішуванні?

2.     Яку функцію виконують добавки-прискорювачі тверднення ?

3.     Яку функцію виконують добавки-сповільнювачі тверднення ?

4.     Які добавки є сповільнювачі тужавлення?

5.     Яку функцію надають поверхово-активні добавки ?

 

Немає коментарів:

Дописати коментар