вівторок, 12 квітня 2022 р.

 

13.04 Урок 41-42 для учнів 21 групи з предмету матеріалознавство

Тема уроку: Загальні відомості про органічні в’яжучі.

 

Мета: вивчення цього елементу дозволить Вам знати:

Загальні відомості.

Бітум.

 Дьоготь.

 

1.     Загальні відомості.

Насичення матеріалів водою негативно позначається на багатьох їх властивостях: збільшує теплопровідність, підвищує щільність, знижує міцність, а при заморожуванні призводить до руйнування. Від дії води будівельні конструкції захищають гідроізоляційними матеріалами. Ці матеріали повинні бути водонепроникними і водостійкими. Крім того, гідроізоляція повинна бути еластичною і гнучкою, щоб не тріскалася під час експлуатації, бути легкою і не займати великого об’єму. Усім цим вимогам достатньою мірою задовольняють матеріали на основі бітуму і дьогтю.

2.     Бітум.

Бітуми – органічні вяжучі речовини чорного кольору, які складаються з висовомолекулярних вуглеводів та їх кисневих та сірчастих похідних. Бітуми зустрічаються в природі, але використовують в основному нафтові бітуми, які одержують під час перегонки і крекінгу нафти.

Залежно від консистенції (при температурі 180С) бітуми поділяються на тверді, які характеризуються крихкістю, напівтверді, які мають пластичність, і рідкі – вязкі речовини, що містять летучі вуглеводи.

За призначенням розрізняють бітуми: будівельні, покрівельні і дорожні.

Бітуми можуть при нагріванні (до 80-1600С) або при додаванні розчинника переходити в рідкий стан і в такому вигляді добре змочувати і просочувати інші матеріали; при охолодженні  (до 20-250С) або випаровуванні розчинника знову тверднути, міцно склеюючись з іншими матеріалами, які ними просочені або покриті.

Недоліки бітуму – горючість і малий інтервал температур, коли бітум знаходиться у вигляді твердої, але не крихкої речовини. При зниженні температури до -10..200С бітуми стають крихкими, але при температурі вище 50-600С починають текти. Щоб збільшити інтервал робочих температур бітуму, до нього додають гуму, синтетичний каучук і полімери.

Будівельні бітуми поділяються на три марки: БН-50/50, БН-70/30, БН- 90/10. До показників, які визначаються спеціальними приладами, входять температура розм’якшення бітуму ( у межах 50…1000С), в’язкість і пластичність. Будівельні бітуми при кімнатній температурі – тверді речовини, що поступово розм’якшуються під час нагрівання.

3.     Дьоготь.

Дьогті – органічні в’яжучі речовини чорного або темно-коричневого кольору, напівтверді і рідкої консистенції, які одержують при сухій переробці твердого палива ( вугілля, торфу, деревини). Дьогті на відміну від бітумів мають сильний характерний запах, обумовлений наявністю в ньому фенолу та його похідних. Ці речовини служать антисептиками. Тому дьоготь і матеріали на його основі застосовують не тільки для гідроізоляції, але і для захисту від гниття.

Крім самого дьогтю, у будівництві застосовують кам’яновугільний пек – залишковий продукт перегонки кам’яновугільних смол (чорна крихка маса).Пек використовують як добавку до рідких дьогтів для одержання дорожніх та будівельних дьогтів, лаків і просочувальних розчинів. Пековий пил токсичний, він легко подразнює слизисту оболонку  і шкіру. При роботі з пеком необхідно вживати заходи до зниження пилеутворення, а також забезпечувати працюючих захисними засобами для ізоляції очей, органів дихання і шкіри.

Недолік дьогтю і дьогтевих матеріалів – менша довговічність, ніж у бітумів. Так, строк покриття з толю служить не більше 3-5 років, а з матеріалу на бітумі – руберойд 6-10 років.

Тестове завдання

 

1.     Якого кольору бітуми?

а) коричневого;

б) чорного;

в) білого.

2.     Чим характеризуються тверді бітуми?

а) крихкістю;

б) пластичністю;

в) містять летучі вуглеводи.

3.     При якій температурі бітуми переходять у рідкий стан?

а) 70-1500С;

б) 90-1700С;

в) 80-1600С.

4.     При якій температурі бітуми тверднуть?

а) 20-250С;

б) 30-350С;

в) 40-450С.

5.     Чи можуть бітуми переходити у рідкий стан при додаванні розчинника?

а) так;

б) ні;

6.     Що вводять для збільшення інтервалу температур бітуму?

а) гуму, полімери, каучук;

б) воду;

в) розчинник.

7.     На скільки марок поділяються бітуми?

а) 7;

б) 9;

в) 3.

8.     Чи має дьоготь сильний характерний запах?

а) так;

б) ні;

 

Немає коментарів:

Дописати коментар