вівторок, 7 квітня 2020 р.





       
08.04.Урок 38-39 для учнів 11 групи з матеріалознавства.
Тема: Гідроізоляційні матеріали.
Мета: вивчення цієї теми дозволить Вам знати:
загальні відомості про рулонні гідроізоляційні матеріали;
види рулонних гідроізоляційних матеріалів і їх характеристика.

1.    Загальні відомості про рулонні гідроізоляційні матеріали
З огляду на специфічні властивості органічних в'яжучих, бітуми і дьогті використовуються для одержання матеріалів і виробів спеціального призначення: гідроізоляційних, герметизуючих, антикорозійних і дорожніх.
Залежно від умов роботи будівельної конструкції застосовують різні види гідроізоляції з використанням бітумних матеріалів, у тому числі о к л ею в а л ь н у і о б м а з у в а л ь н у.
Для виконання обклеювальної гідроізоляції застосовують рулонні покрівельні матеріали ,що можуть бути о с н о в н и м и ( руберойд, склоруберойд, фольгоруберойд, гідроізол) і б е з о с н о в н и м и (ізол).
Основи:
-        покрівельний картон,
-        азбестовий папір,
-        скловолокно,
-        фольга.
А також для рулонних гідроізоляційних матеріалів використовують посипку, яку виготовляють подрібнення природніх кам’яних матеріалів. Посипка це захисний шар.
Руберойд ( ДСТУ Б А.1.1.-15-94,ГОСТ10923) – рулонний матеріал, що виготовляється шляхом просочення покрівельного картону розплавленим легкоплавким бітумом з наступним покриттям з одного чи обох сторін тугоплавким нафтовим бітумом.
Залежності від призначення руберойд підрозділяють на :
·          покрівельний ( влаштування верхнього шару покрівельного килиму);
·          підкладковий ( для нижнього шару покрівельного килиму і гідроізоляції будівельних конструкцій).
2.    Види рулонних гідроізоляційних матеріалів і їх характеристика.
Руберойд випускають чотирьох марок: РКК-500А; РКК- 500Б и В ;РКМ-305Б и в ; РПМ і РПП –300А,Б; РКЧ-350 Б и В . У позначення марки руберойду: букви К и П - призначення руберойду ( покрівельний чи підкладковий); третя буква вказує на вид посипання (К- грубозерниста, М – дрібнозерниста, П- пилоподібна, Ч- луската). Число, що стоїть після буквеної інформації, показує масу 1 м 2 покрівельного картону.
Наплавлений руберойд – покрівельний матеріал, який наклеюють, не застосовуючи покрівельної мастики, розплавленням потовщеного нижнього покрівельного шару. При цьому поліпшуються умови праці й підвищується її продуктивність.
Склоруберойд(ГОСТ 15879) – рулонний покрівельний і гідроізоляційний матеріал. Одержують шляхом двостороннього нанесення бітумного в'яжучого на скловолокнисте полотно. Застосовують для покрівельного килиму й обклеювальної гідроізоляції.
Фольгоізол (ГОСТ 20429) - рулонний гнучкий і теплостійкий матеріал з тонкої рифленої алюмінієвої фольги, покритої з нижньої сторони шаром бітумно-гумового чи бітумно-полімерного сполучного, змішаного з мінеральним наповнювачами і антисептиком.
Гідроізол (ГОСТ7415)безпокривний біостійкий рулонний матеріал, одержуваний просоченням азбестового паперу нафтовим бітумом, застосовується для гідроізоляції підземних споруд і плоских покрівель.
Ізол (ГОСТ 10296) – безосновний рулонний матеріал, отримуваний у результаті прокатки в полотнину гарячої пластичної маси, що складається з бітуму і бітумно-полімерного в'яжучого, наповнювача, дрібномолотих відходів гуми. Застосовується для паро-і гідроізоляції, має високу довговічність, міцність при розтягуванні, водопоглинання, еластичний при негативних температурах.
Пергамін (ГОСТ 2697)- рулонний покрівельний матеріал на основі картону, просоченого нафтовим бітумом з температурою розм’якшення 400 С . Він є підкладковим матеріалом під руберойд і використовується для пароізоляції. Пергамін не має покривного шару бітуму і посипання.
Лінкром (ТУ5774-002-13157915-98)- покрівельний й гідроізоляційний матеріал для влаштування покрівель дахів із невеликим нахилом, а також для гідроізоляції фундаментів будівель і споруд . Складається з міцної основи , яка не гниє ( склотканина, склохолст, поліефірне полотно), на яку з обох сторін наносять бітумну масу. Нижня сторона лінкрому закрита лекгоплавкою полімерною плівкою, верхня- плівкою або мінеральною посипкою. Гарантійний термін служби- більше 20 років.
Уніфлекс (ГОСТ 2678) – рулонний покрівельний і гідроізоляційний матеріал, призначений для влаштування покрівельного килиму будівель та споруд різного призначення, гідроізоляції фундаментів, мостів , тунелів. Має основу зі склотканини, нетканого полієфірного полотна. З обох сторін покривається модифікованою полімерно-бітумною сумішшю(стирол-бутадієн, стирол-бітум). Міцність уніфлексу при розтягу в разі використання як основи склотканини – до 8 Мпа, склополотна- до 6Мпа, абсолютна водонепроникність, температура розм’якшення - + 100 С . Модифікатором бітуму є каучук стирол-бутадієн-стирол (СБС).
Техноеласт(ТУ 5774-003-00287852-99) – рулонний матеріал, призначений для влаштування покрівель із невеликим нахилом, а також для гідроізоляції, коли ставляться підвищені вимоги щодо надійності й довговічності. Має основу, просочену бітумом, модифікований штучним каучуком СБС. Легко вкладається в холодний період року і не стає надто м’ягким у теплу, сонячну погоду, при охолодженні до температури до -25 оС має гнучкість, температура розм’якшення становить 110…115 о С, міцність при розтягу на основі склотканини- 8МПа, на основі поліефірної тканини – МПа.
Толь ( ГОСТ 10996) – рулонний матеріал, який одержують просоченням і покриттям покрівельного картону кам'яновугільними чи сланцевими дьогтями без посипання із посипанням мінеральною крихтою. Використовують як підкладковий матеріал для влаштування богатошарових покрівель, для паро- і гідроізоляції, для покрівель тимчасових споруд, гідроізоляції фундаментів.
Фарбувальна гідроізоляції виконується з використанням покрівельних і гідроізоляційних мастик.

Характеристика
рулонних покрівельних та гідроізоляційних матеріалів на основі
бітумів і дьогтів.

№ п\п
Назва матеріалу
Характеристика матеріалу
Застосування матеріалу
1
2
3
4
1
Руберойд

Виготовляють просочуванням покрівельного картону м'якими нафтовими бітумами. Потім його покривають з одного чи з двох боків тугоплавким нафтовим бітумом і наносять на поверхню тонкий шар подрібненого мінерального порошку, слюди чи кольорової мінеральної посипки.
Зараз промисловість випускає руберойд дев'яти марок: РКК-420А, РКК-420Б; РКК-350Б; РКУ-350Б; РКП-350А, РПК-3.50Б; РПП-ЗООА, РПП-300Б; РПЄ-300.
Для покрівельних робіт
2
Пергамін


Виготовляють просочуванням покрівельного картону розплавленим нафтовим бітумом. Випускають в рулонах.
Як підкладачний матеріал під руберойд і використовується для пароізоляції
5
Склоруберойд та склоповсть
Готують нанесенням бітумного в'яжучого з обох боків на скловолокнисте полотно або склоповсть і покриттям з одного чи дэox боків суцільним шаром посипки. Марки С-РК, С-РУ, С-РМ.
Для верхнього та нижнього шарів покрівельного килима і для обклеювальної гідроізоляції
4
Фольгоруберойд

Одержують з алюмінієвої фольги, покритої з обох боків бітумною мастикою. Випускають його двох марок, які різняться товщиною алюмінієвої фольги.
Для гідроізоляції підземних та гідротехнічних споруд
5
Фольгоізол
Це двохшаровий матеріал з тонкої рифленої або гладенької алюмінієвої фольги, покритої бітумно-гумовою сумішшю.
Для гідроізоляції підземних та гідротехнічних споруд
6
Гідроізол
Виготовляють просочуванням азбестового картону нафтовим бітумом
Для влаштування гідроізоляційного шару в підземних та гідротехнічних спорудах і для захисного протикорозійного покриття
7
Бризол

 Одержують прокатуванням маси нафтового бітуму, дрібленої гуми, азбестового волокна та пластифікатора
Для захисту від корозії підземних металевих конструкцій та трубопроводів


Контрольні питання
1.     Для чого призначені гідроізоляційні матеріали?
2.     Які основи для виготовлення гідроізоляційних матеріалів ви знаєте?
3.     Які матеріали є безосновними?
4.     Яке в’яжуче застосовують для виготовлені толі?
5.     Яке в’яжуче застосовують для виготовлені руберойду?
6.     З чого виготовляють посипку?
7.     Що таке посипка?
8.     Яка основа руберойда?

Немає коментарів:

Дописати коментар