пʼятницю, 24 квітня 2020 р.



      24.04.Урок 89-90 для учнів 21 групи з Технології штукатурних робіт.

Тема: Розбирання та розміщення листів сухої штукатурки.
Підготовка поверхонь для кріплення листів, способи кріплення гіпсокартонних листів до поверхонь.

Мета: вивчення цієї теми дозволить Вам знати:
•. Розбирання та розміщення листів сухої штукатурки
Підготовка поверхонь для кріплення листів, способи кріплення гіпсокартонних листів до поверхонь.

2. Розбирання та розміщення листів сухої штукатурки. Підготовка поверхонь для кріплення листів, способи кріплення гіпсокартонних листів до поверхонь.
Якщо поверхня гладка, що погано всмоктує вологу, наприклад цементобетонна, її слід попередньо обробити грунтовкою « Бетонконтакт», що поліпшує зчеплення монтажного клею з основою.
Для зменшення всмоктувальної здатності стіни, збудовані з пористого матеріалу, обробляють грунтовкою«Грундерміттель» та «Тіфенгрунд».
Грунтовку «Грундерміттель» можна використовувати за температури не нижче ніж 50С.
Якщо поверхня дуже гігроскопічна (гіпсова штукатурка, ГКЛ, ГКП, наливні підлоги), з метою поліпшення адгезії, зменшення всмоктувальної здатності, укріплення поверхні її обробляють грунтовкою «Тіфенгрунд».
В залежності від рівності основи стіни визначають види, способи і методи підготовки поверхонь основ та безпосередньо варіанти укладання сухої штукатурки. Існують три варіанти безкаркасного способу укладання сухої штукатурки (табл. 1.6.1):
·        варіант А — облицювання плитами з гіпсокартону рівних поверхонь;
·        варіант Б — облицювання плитами з гіпсокартону поверхонь, нерівності яких не перевищують 20 мм;
·        варіант В — облицювання плитами з гіпсокартону поверхонь, нерівності яких перевищують 20 мм.
Таблиця 1.6.1Варіанти улаштування безкаркасного облицювання
Варіанти безкаркасного облицювання
Стан поверхні базової стіни
Спосіб кріплення ГКП
Продивитись анімaцію
Варіант А
Поверхня рівна
Кріплення здійснюється шпаклювальною сумішшю "Фуген"
Варіант Б
Поверхня має нерівності до 20 мм
Кріплення здійснюється монтажним клеєм "Перлфікс"
Варіант В
Поверхня має нерівності понад 20 мм
Кріплення смуг до основи здійснюється шпаклювальною сумішшю "Фуген".
Кріплення ГКП до смуг на стіні - монтажним клеєм "Перлфікс"
Укладання сухої штукатурки по рівних основах
Для укладання сухої штукатурки комплектної системи С 611 фірми «Кнауф» по рівних основах, таких як бетон, використовують ГКП завтовшки 9,5 мм, 12,5 мм або комбіновані плити, кріплення яких здійснюється за допомогою клею «Кнауф Фуген». Схему (вертикальний переріз) системи за цим варіантом наведено нижче.
При товщині ГКП 9,5 мм клейову суміш наносять зубчатою кельмою чотирма тонкими смугами по периметру і посередині або суцільним тонким шаром на тильну сторону плити, укладеної лицьовим боком униз на очищену поверхню підлоги, переносного робочого столу або на будь-яку підставку.
Для інших плит достатньо нанесення трьох смуг. Після нанесення шпаклівки ГКП піднімається робітниками, встановлюється на підкладки, укладені під стінку, для утворення 10—20 мм зазору з підлогою, притискається до стіни і вирівнюється за допомогою виска або рівня. Підкладки видаляються з-під ГКП лише після затвердіння клею. Зазвичай ГКП можна вирівнювати до того моменту, доки розчинна суміші не почне тужавіти. Гіпсокатонні плити слід установлювати впритул одна до одної. В ході робіт слід намагатися встановлювати поспіль не менше двох, а краще трьох ГКП на розчині з одного замісу. Правильність установлення цих ГКП рекомендується вивіряти одночасно.
Укладання сухої штукатурки по нерівних основах (з нерівностями до 20 мм)
Приклеювання ГКП або комбінованих ГКП заводського виготовлення до нерівних поверхонь стін (нерівності до 20 мм), зведених з цегли, різних стінових блоків або змішаної кладки потребує нанесення більш товстого шару гіпсового клею. Для цього використовують гіпсовий клей «Перлфікс», який кельмою наносять по периметру і по середині ГКП купками через 30—35 см. Уздовж поздовжніх кромок та краю ГКП, з боку підлоги, клейові купки наносять близько або майже впритул одна до одної, заввишки 3—4 см.
Після нанесення на тильну сторону ГКП клею «Перлфікс» плиту піднімають та притискують до стіни. Також для цієї операції зручно скористатися пристроєм для монтажу ГКП до стіни (опора монтажна) (рис. 1.6.5), яка є важелем з фіксатором, служить для утримання ГКП у вертикальному положенні під час тужавіння гіпсового клею.
У будь-якому випадку гіпсокартонні плити слід установлювати на 12 мм вище підлоги. У вузьких важкодоступних місцях клей можна наносити безпосередньо на стіну. Доки «Перлфікс» не затужавів (приблизно 10 хв), просторове положення плити можна корегувати за допомогою гумового молотка та дерев’яного бруска. Під час робіт, як і в попередньому випадку, необхідно встановлювати не менше трьох ГКП поспіль на клеї з одного замісу з одночасним їх вивірянням під рівень або висок.
При встановленні ГКП або комбінованих ГКП на підкладки не можна залишати порожнини у швах, оскільки після їхньої обробки (шпаклювання) на цій ділянці стику можуть утворюватися тріщини.
Укладання сухої штукатурки по нерівних основах (з нерівностями понад 20 мм)
На поверхні базової стіни (муру з нерівних каменів, зі змішаної кладки або з бетонних, шлакобетонних блоків, з вапняку-черепашняку тощо) формується рівна опорна поверхня зі смуг ГКП завширшки близько 100 мм. Приклеюють смуги до поверхонь стін клеєм «Перлфікс». Спочатку приклеюють горизонтальні смуги біля підлоги та стелі, потім приклеюють вертикальні з кроком 600 мм та вирівнюють за допомогою рівня. Як і в попередніх випадках, між крайніми смугами і поверхнями покриттів (підлоги та стелі) слід залишати зазори в 10—20 мм. Відстань між осями симетрії вертикальних маякових смуг має не перевищувати фактичні розміри ширини ГКП.
На приклеєний до стіни «каркас», сформований зі смуг ГКП, або ж на тильний бік ГКП наносять зубчастим калібрувальним шпателем тонкий шар шпаклівки «Фуген», після чого ГКП притискають до каркасу і вирівнюють отримане облицювання правилом. При улаштуванні сухої штукатурки цим способом, як і в попередньому випадку, не можна допускати утворення пустот у швах.
Як альтернативне рішення кріпленню ГКП гіпсовим клеєм суха штукатурка може бути виконана по наявній штукатурці, старому пофарбуванню або шпалерах шляхом її приклеювання будівельним клеєм до вирівнювальних (маякових) смуг з ГКП завширшки 100 і завтовшки 12,5 мм, установлених на гіпсову постіль та додатково закріплених до стіни дюбелями. Умовою виконання такого кріплення ГКП є сухі, не пошкоджені матеріали стін, що підлягають опорядженню. Наносити купки або валики гіпсового клею можна і безпосередньо на поверхні, які підлягають облицюванню, а потім вже приклеювати ГКП або заготовки з них.
Контрольні питання
1.     При якому варіанті кріплення ГКЛ здійснюється монтажним клеєм "Перлфікс"?
2.     При якому варіанті кріплення смуг до основи здійснюється шпаклювальною сумішшю "Фуген"?
3.     Які нерівності у варіанті в?
4.     Яким інструментом наносять  клейову суміш при варіанті А?
5.     Для чого служать смуги з ГКЛ при варіанті В?


2 коментарі:

  1. 1.На приклеєний до стіни «каркас», сформований зі смуг ГКП, або ж на тильний бік ГКП наносять зубчастим калібрувальним шпателем тонкий шар шпаклівки «Фуген», після чого ГКП притискають до каркасу і вирівнюють отримане облицювання правилом. Після нанесення на тильну сторону ГКП клею Перлфікс плиту піднімають та притискують до стіни. Також для цієї операції зручно скористатися пристроєм для монтажу ГКП до стіни (опора монтажна), яка є важелем з фіксатором, служить для утримання ГКП у вертикальному положенні під час тужавіння гіпсового клею.
    2.На приклеєний до стіни каркас, сформований зі смуг ГКП, або ж на тильний бік ГКП наносять зубчастим калібрувальним шпателем тонкий шар шпаклівки фунген після чого ГКП притискають до каркасу і вирівнюють отримане облицювання правилом.
    3.20мм. Кріплення смуг до основи здійснюється шпаклювальною сумішшю "Фуген".
    Кріплення ГКП до смуг на стіні - монтажним клеєм Перлфікс.
    4. Зубчастим калібрувальним шпателем.
    5.

    ВідповістиВидалити