28.04 Урок
41-42 для учнів 21 групи з предмету матеріалознавство
Тема уроку: Загальні відомості про органічні в’яжучі.
Мета: вивчення
цього елементу дозволить Вам знати:
• Загальні відомості.
• Бітум.
• Дьоготь.
1. Загальні відомості.
Насичення матеріалів водою
негативно позначається на багатьох їх властивостях: збільшує теплопровідність,
підвищує щільність, знижує міцність, а при заморожуванні призводить до
руйнування. Від дії води будівельні конструкції захищають гідроізоляційними матеріалами.
Ці матеріали повинні бути водонепроникними і водостійкими. Крім того,
гідроізоляція повинна бути еластичною і гнучкою, щоб не тріскалася під час
експлуатації, бути легкою і не займати великого об’єму. Усім цим вимогам достатньою
мірою задовольняють матеріали на основі бітуму і дьогтю.
2.
Бітум.
Бітуми – органічні вяжучі речовини чорного кольору, які
складаються з висовомолекулярних вуглеводів та їх кисневих та сірчастих
похідних. Бітуми зустрічаються в природі, але використовують в основному
нафтові бітуми, які одержують під час перегонки і крекінгу нафти.
Залежно від консистенції (при температурі 180С)
бітуми поділяються на тверді, які характеризуються крихкістю, напівтверді,
які мають пластичність, і рідкі – вязкі речовини, що містять летучі вуглеводи.
За призначенням розрізняють бітуми: будівельні, покрівельні і дорожні.
Бітуми можуть при нагріванні (до 80-1600С)
або при додаванні розчинника переходити в рідкий стан і в такому вигляді добре
змочувати і просочувати інші матеріали; при охолодженні (до 20-250С) або випаровуванні
розчинника знову тверднути, міцно склеюючись з іншими матеріалами, які ними
просочені або покриті.
Недоліки бітуму – горючість і малий інтервал температур,
коли бітум знаходиться у вигляді твердої, але не крихкої речовини. При зниженні
температури до -10..200С бітуми стають крихкими, але при температурі
вище 50-600С починають текти. Щоб збільшити інтервал робочих
температур бітуму, до нього додають гуму, синтетичний каучук і полімери.
Будівельні бітуми поділяються на три марки: БН-50/50,
БН-70/30, БН- 90/10. До показників, які визначаються спеціальними приладами,
входять температура розм’якшення бітуму ( у межах 50…1000С),
в’язкість і пластичність. Будівельні бітуми при кімнатній температурі – тверді
речовини, що поступово розм’якшуються під час нагрівання.
3.
Дьоготь.
Дьогті – органічні в’яжучі речовини чорного або
темно-коричневого кольору, напівтверді і рідкої консистенції, які одержують при
сухій переробці твердого палива ( вугілля, торфу, деревини). Дьогті на відміну
від бітумів мають сильний характерний запах, обумовлений наявністю в ньому
фенолу та його похідних. Ці речовини служать антисептиками. Тому дьоготь і
матеріали на його основі застосовують не тільки для гідроізоляції, але і для
захисту від гниття.
Крім самого дьогтю, у будівництві застосовують кам’яновугільний
пек – залишковий продукт перегонки кам’яновугільних смол (чорна крихка
маса).Пек використовують як добавку до рідких дьогтів для одержання дорожніх та
будівельних дьогтів, лаків і просочувальних розчинів. Пековий пил токсичний,
він легко подразнює слизисту оболонку і
шкіру. При роботі з пеком необхідно вживати заходи до зниження пилеутворення, а
також забезпечувати працюючих захисними засобами для ізоляції очей, органів
дихання і шкіри.
Недолік дьогтю і дьогтевих матеріалів – менша
довговічність, ніж у бітумів. Так, строк покриття з толю служить не більше 3-5
років, а з матеріалу на бітумі – руберойд 6-10 років.
Тест
1.
Якого
кольору бітуми?
а) коричневого;
б) чорного;
в) білого.
2.
Чим
характеризуються тверді бітуми?
а) крихкістю;
б) пластичністю;
в) містять летучі вуглеводи.
3.
При
якій температурі бітуми переходять у рідкий стан?
а) 70-1500С;
б) 90-1700С;
в) 80-1600С.
4.
При
якій температурі бітуми тверднуть?
а) 20-250С;
б) 30-350С;
в) 40-450С.
5.
Чи
можуть бітуми переходити у рідкий стан при додаванні розчинника?
а) так;
б) ні;
6.
Що
вводять для збільшення інтервалу температур бітуму?
а) гуму, полімери, каучук;
б) воду;
в) розчинник.
7.
На
скільки марок поділяються бітуми?
а) 7;
б) 9;
в) 3.
8.
Чи
має дьоготь сильний характерний запах?
а) так;
б) ні;
Немає коментарів:
Дописати коментар