вівторок, 21 квітня 2020 р.



   
22.04.Урок 49-50 для студентів 32-тб групи з ОТОБВ.
Тема: Загальний графік руху робочих кадрів по об'єкту. Графік роботи монтажних кранів і основних будівельних машин. Складання графіків постачання будівельних конструкцій, деталей, напівфабрикатів і основних матеріалів. Техніко-економічні показники.

1.   Складання графіка руху робочих кадрів по обєкту
У процесі розробки календарного плану необхідно передбачати рівномірне використання робітників. Для цього в міру складання плану під ним вимальовується графік зміни чисельності робітників. За кожний день складається кількість робітників і у відповідному масштабі (наприклад, 1 мм відповідає 1 чол.) відкладається по вертикалі; з'єднуючи ці величини  по горизонталі одержуємо графік. Графік зміни чисельності робітників будується по об'єкту в цілому і по основних професіях.
Прагнучи побудувати рівномірний графік зміни чисельності робітників у цілому по об'єкту, не треба порушувати технологічну послідовність ведення робіт і правила охорони праці. Якщо графік виявився незадовільним, потрібно календарний план оптимізувати, змінивши терміни виконання робіт чи кількість робітників по окремих процесах.
При розробці календарного плану на зимовий період необхідно передбачити додаткові трудові витрати на утеплення побутових і виробничих тимчасових будинків і споруд, розпушування мерзлих ґрунтів чи на вибуховий спосіб розробки і т.п.
Технологічна послідовність будівельних процесів узимку повинна відповідати ДБН 22-7-99. При організації потокового будівництва комплексу однотипних будинків складається календарний план одного будинку і зведений календарний план усього будівництва.

2.       Складання графіка надходження будівельних конструкцій, виробів і матеріалів

Для виконання робіт відповідно до календарного плану, необхідно організувати виробничо- технологічну комплектацію об'єкта матеріально-технічними ресурсами. З цією метою складають графік надходження на об'єкт будівельних конструкцій, виробів і матеріалів, організовують складське господарство, створюють запаси конструкцій і матеріалів.
Графік складається за формою табл. 10. Найменування, одиниця виміру і потрібна кількість будівельних конструкцій, виробів і матеріалів (гр. 2—4) приймаються по відомості їхнього підрахунку. Потім суцільною лінією наноситься вектор, що відповідає вектору в
календарному плані укладання в діло даних конструкцій, виробів чи матеріалів, з урахуванням числа днів запасу (гр. 6 ). Кількість завезення в день (гр. 5) визначається шляхом розподілу потрібної кількості (гр. 4) на число днів завезення цих ресурсів. Кількість завезення в  день  легковагових  матеріалів — руберойду, фарб і т.п. (гр. 5) визначається після розрахунку потреби внутрішнього будівельного транспорту.

Таблиця 10. Графік надходження на об'єкт будівельних конструкцій, виробів  і  матеріалів

№ п\п
Найменування конструкцій, виробів
і матеріалів
Одиниця виміру
Потрібна кількість
Кількість підвезень за день
Число днів запасу
Рік
Місяці
Дні
1
2
3
4
5
6
7








Виходячи з кількості машино-змін для доставки на будівельний майданчик відповідних вантажів приймають рішення про змінність роботи автотранспорту,  визначають  кількість  днів завезення, а потімзавезення в день. При цьому необхідно враховувати запас будівельних матеріалів на об'єкті; він складається з поточного, підготовчого і страхового запасів. Загальний запас повинен забезпечувати безперебійну роботу на будівництві.
Орієнтовно запас основних будівельних матеріалів, що доставляються автотранспортом (місцевих), приймається в розмірі 3—5 днів, залізничним (фондованих)— 15—30 днів. При організації монтажних робіт із транспортних засобів («з коліс») вектор завезення наноситься в межах графіка витрати за календарним планом.

3.   Складання графіка роботи будівельних машин імеханізмів


На підставі календарного плану складається графік роботи машин і механізмів (табл. 11). Вектори на графіку роботи машин і механізмів відповідають векторам календарного плану. На векторах указується кількість машин у день, тиждень, місяць.
При недостатній кількості місця на аркуші календарного плану допускається креслення графіка будівельних машин в пояснювальній записці.

Таблиця 11. Графік роботи будівельних машин і механізмів

Машини                   і
механізми
Кількість
Середньодобова кількість машин по дням, тижням, місяцям
Червень
Липень
Серпень
1
2
3
4..
1
2
3
4
1
2
3
4
Бульдозер С-100 Екскаватор Монтажні крани Розчинонасоси Малярна станція Кран Т-108 Автовежа
Бетоновкладач

















4.   Техніко-економічні показники КП.
Скоректований КП оцінюється по системі таких ТЕП:
1. Тривалість будівництва з урахуванням скорочення її у порівнянні із ДБН А.3.1.-5-96 :
Т = Тдир - для комплексів; Т = Тнорм - для окремих об'єктів.
2. Трудомісткість (загальна і питома) в людино-дні - показує затрати праці на будівництво 1м3 будівлі, 1м2 площі; 1км довжини споруди.
3. Зниження собівартості будівництва, яке повинно бути не менше 6% у порівнянні з минулим роком.
4. Рівень механізації (в т. ч. комплексної) основних БМР - це відношення виконаних механізованим способом робіт у натуральному вигляді до загального обсягу даного виду робіт.
5. Механоозброєність - це вартість парку машин, які приходяться на одиницю кошторисної вартості будівництва.
6. Рівень технологічної спеціалізації визначається питомою вагою в % до загального обсягу робіт, які виконуються спеціалізованими організаціями по видам і комплексам БМР.
7. Рівень енергоозброєності праці.
8. Виконання норм.
9. Коефіцієнт змінності і нерівномірності руху працюючих.
Контрольні питання
1.     На підставі чого складається графік роботи машин і механізмів?
2.     Що вказується на векторах графіка машин і механізмів?
3.     По яких економічних показниках оцінюється календарний план?
4.     Як визначається кількість завезених в день матеріаліа, виробів, конструкцій?
5.     Що ми маємо не порушити при складанні графіка руху робітників, щоб він був рівномірним?

3 коментарі:

  1. 1. Графік роботи машин і механізмів складається на підставі календарного плану
    2. Вектори на графіку роботи машин і механізмів відповідають векторам календарного плану.На векторах указується кількість машин у день, тиждень, місяць.
    3. Календарний план оцінюється по системі таких ТЕП:
    • Тривалість будівництва з урахуванням скорочення її у порівнянні із ДБН А.3.1.-5-96 :
    Т = Тдир - для комплексів; Т = Тнорм - для окремих об'єктів.
    • Трудомісткість (загальна і питома) в людино-дні - показує затрати праці на будівництво 1м3 будівлі, 1м2 площі; 1км довжини споруди.
    • Зниження собівартості будівництва, яке повинно бути не менше 6% у порівнянні з минулим роком.
    • Рівень механізації (в т. ч. комплексної) основних БМР - це відношення виконаних механізованим способом робіт у натуральному вигляді до загального обсягу даного виду робіт.
    • Механоозброєність - це вартість парку машин, які приходяться на одиницю кошторисної вартості будівництва.
    • Рівень технологічної спеціалізації визначається питомою вагою в % до загального обсягу робіт, які виконуються спеціалізованими організаціями по видам і комплексам БМР.
    • Рівень енергоозброєності праці.
    • Виконання норм.
    • Коефіцієнт змінності і нерівномірності руху працюючих.
    4. Кількість завезених в день матеріалі, виробів і конструкцій визначається шляхом розподілу потрібної кількості на число днів завезення цих ресурсів.
    5. Прагнучи побудувати рівномірний графік зміни чисельності робітників у цілому по об'єкту, ми маємо не порушувати технологічну послідовність ведення робіт і правила охорони праці. Якщо графік виявився незадовільним, потрібно календарний план оптимізувати, змінивши терміни виконання робіт чи кількість робітників по окремих процесах.

    ВідповістиВидалити
  2. 1.Графік роботи складається за допомогою календарного плану.
    2.Вектори на графіку відповідають векторам календарного плану.
    3.Скоректований КП оцінюється по системі таких ТЕП:

    1. Тривалість будівництва з урахуванням скорочення її у порівнянні із ДБН А.3.1.-5-96 :

    Т = Тдир - для комплексів; Т = Тнорм - для окремих об'єктів.
    4.Кількість завезення в день (гр. 5) визначається шляхом розподілу потрібної кількості (гр. 4) на число днів завезення цих ресурсів. Кількість завезення в  день  легковагових  матеріалів — руберойду, фарб і т.п. (гр. 5) визначається після розрахунку потреби внутрішнього будівельного транспорту.
    5.На підставі календарного плану складається графік роботи машин і механізмів (табл. 11). Вектори на графіку роботи машин і механізмів відповідають векторам календарного плану. На векторах указується кількість машин у день, тиждень, місяць.

    При недостатній кількості місця на аркуші календарного плану допускається креслення графіка будівельних машин в пояснювальній записці.

    ВідповістиВидалити
  3. 1.Графік роботи складається за допомогою календарного плану.
    2.Вектори на графіку відповідають векторам календарного плану.
    3.Скоректований КП оцінюється по системі таких ТЕП:

    1. Тривалість будівництва з урахуванням скорочення її у порівнянні із ДБН А.3.1.-5-96 :

    Т = Тдир - для комплексів; Т = Тнорм - для окремих об'єктів.
    4.Кількість завезення в день (гр. 5) визначається шляхом розподілу потрібної кількості (гр. 4) на число днів завезення цих ресурсів. Кількість завезення в день легковагових матеріалів — руберойду, фарб і т.п. (гр. 5) визначається після розрахунку потреби внутрішнього будівельного транспорту.
    5.На підставі календарного плану складається графік роботи машин і механізмів (табл. 11). Вектори на графіку роботи машин і механізмів відповідають векторам календарного плану. На векторах указується кількість машин у день, тиждень, місяць.

    При недостатній кількості місця на аркуші календарного плану допускається креслення графіка будівельних машин в пояснювальній записці.

    ВідповістиВидалити