понеділок, 27 квітня 2020 р.



     
27.04.Урок 93-94 для учнів 21 групи з Технології штукатурних робіт.

Тема: Прибивання листів сухої штукатурки до дерев'яних поверхонь.
 Організацію робочого місця, вимоги ДБН до поверхонь, оздоблених листами сухої штукатурки; безпека праці при виконанні кріплення сухої штукатурки; влаштовувати сучасні гіпсокартонні системи.
Мета: вивчення цієї теми дозволить Вам знати:
•. Прибивання листів сухої штукатурки до дерев'яних поверхонь..
Організацію робочого місця, вимоги ДБН до поверхонь, оздоблених листами сухої штукатурки.
Безпека праці при виконанні кріплення сухої штукатурки; влаштовуванні сучасних гіпсокартонних систем.


1.     Прибивання листів сухої штукатурки до дерев'яних поверхонь
 Дерев’яні перегородки, що облицьовуються гіпсокартонними листами, здебільшого роблять каркасними, виконаними з окремих брусів і рейок, які розміщені на відстані 400 мм одна від одної і зв’язані між собою горизонтальними зв’язками. Якщо листи закріплюватимуть до кам’яної поверхні по дерев’яних рейках, то їх розміщують на поверхні залежно від розміру листів також у вигляді каркаса і закріплюють цвяхами до попередньо встановлених пробок. До рейкового каркаса листи прикручують шурупами або прибивають толевими чи спеціальними оцинкованими цвяхами з широкою головкою. Цвяхи забивають легкими ударами молотка так, щоб вони не вгрузали в лист, а лише головкою притискували його. Вздовж кромок листа цвяхи забивають на відстані 1—2 см від краю. Усі прибиті до поверхні листи мають бути в одній площині. Рівність облицьованої поверхні перевіряють контрольним двометровим правилом.

2.     Організацію робочого місця, вимоги ДБН до поверхонь, оздоблених листами сухої штукатурки.
Продуктивність праці робітника залежить від правильної організації його робочого місця. Робочим місцем робітника-опоряджувальника називають ділянку, у межах якої він працює і може доцільно розміщувати потрібні для роботи пристрої, інструменти і матеріали. Робочі місця можуть бути стаціонарними і пересувними. На будівництві майже немає стаціонарних робочих місць, бо робітник разом з пристроями і матеріалами під час виконання роботи пересувається з однієї ділянки приміщення на іншу. Бригадир і кожен член бригади мають заздалегідь турбуватися про підготовку робочого місця, щоб не було простоїв. Кожний робітник повинен виконувати роботу на своїй ділянці так, щоб не заважати працювати іншому робітникові. Механізми, пристрої, інструменти і матеріали на робочому місці розміщують так, щоб під час роботи не доводилось робити зайвих рухів. Ручний інструмент, який беруть правою рукою, повинен лежати справа, а той, що беруть лівою рукою, — зліва. Якщо для роботи потрібен столик, то його встановлюють так, щоб з цього місця можна було виконати якнайбільший обсяг робіт. На робочому місці не повинно бути будівельного сміття, зайвих матеріалів, які заважатимуть пересуванню робітників. Під час роботи слід користуватись лише справними інструментами та пристроями і якісними матеріалами. Для виконання робіт на висоті потрібно встановити на робочому місці необхідні пристрої, а на них у зручних для роботи місцях — ящики для розчину, інструменти тощо. Велике значення в організації робіт має своєчасна підготовка потрібних матеріалів і подавання їх на робоче місце. Тому у спеціально відведених приміщеннях заздалегідь сортують плитки, розкроюють лінолеум, приготовляють розчини і мастики. Підготовлені матеріали в процесі роботи ритмічно подають на робочі місця.


3.     Безпека праці при виконанні кріплення сухої штукатурки; влаштовування сучасних гіпсокартонних систем.
До опоряджувальних робіт, які складаються як із “мокрих”, так і “сухих” процесів, допускаються особи, які досягли вісімнадцяти років і пройшли: 1)професійну підготовку;2) попередній медичний огляд відповідно до вимог Міністерства охорони здоров’я України;
3) вступний інструктаж з безпеки праці, виробничої санітарії, пожежної та електробезпеки.
При підготовці поверхонь та матеріалів до опорядження велику увагу слід приділяти дотриманню безпечних методів роботи з електроінструментом (корпус має бути заземленим, електропровід справним).
Працювати з ручним інструментом (зубилом, троянкою, бучардою тощо) при насіканні кам’яних поверхонь, розрізування та натягуванні металевої сітки потрібно в рукавицях, щоб не поранити руки. Працюючи будь-яким ударним інструментом, слід обов’язково одягти окуляри.
Очищати поверхні кислотами опоряджувальник повинен у захисних окулярах і міцних прогумованих чи брезентових рукавицях. Соляну кислоту дозволяється зберігати на робочому місці тільки розведеною в посуді з кришкою, яка щільно закривається. Треба пам’ятати, що соляна кислота може спричинити серйозні опіки. Такі самі вимоги ставляться до зберігання хлорного вапна, що застосовується як протиморозний компонент штукатурного розчину. Готувати хлоровану воду та гасити вапно можна лише на відкритому повітрі або в приміщенні з примусовою вентиляцією.
Розпаковуючи та дозуючи сухі будівельні суміші, а також приготовляючи розчинові суміші, слід уникати пиління та розсипання їх і працювати у респіраторах.
Працюючи на риштуваннях слід дотримуватись правил технічної безпеки під час роботи на висоті.
Під час виконання робіт обов’язково слід дотримуватись усіх правил техніки безпеки і виробничої санітарії. Працювати на висоті можна лише при справних пристроях. Робоче місце опоряджувальника має бути добре освітлене природним світлом. Для роботи з сумішами, що виділяють шкідливі для здоров’я людини леткі пари розчинників, слід забезпечити штучну або природну (через відкриті вікна) вентиляцію приміщень. Вентиляція повинна забезпечити протягом години не менше ніж дворазовий обмін повітря в приміщенні. Після закінчення роботи треба прибрати своє робоче місце, вимити і сховати у шафу інструменти, вимкнути струм, підведений до електроустаткування, закрити пускові пристрої на замок.


Контрольні питання
1.     На що кріпляться гіпсокартонні листи на деревяних поверхнях?
2.     Яким інструментом перевіряють рівність облицьованої поаерхні?
3.     На якій відстані мають прибиватися цвяхи від краю вздовж кромки?
4.     Від чого залежить продуктивність праці робітника?
5.     Що таке робоче місце штукатура?
6.     Які бувають робочі місця?

Немає коментарів:

Дописати коментар