вівторок, 10 листопада 2020 р.

 

31 група 11.11. Тема 3. Загальні відомості про будівлі та споруди

Тема уроку 9,10: Конструктивні типи цивільних будівель. Технологія спорудження будівель

   Мета уроку: вивчити:

- конструктивні типи цивільних будівель: безкаркасні, каркасні, з неповним каркасом, об’ємно-блокові.

- технологію спорудження будівель. Будівельний процес. Операція. Підготовчий період. Основний період. Нульовий цикл.

1.     Конструктивні типи цивільних будівель

Основні конструктивні елементи (фундаменти, стіни, окремі опори, що стоять, і колони, перекриття і покриття) є несучим остовом будівлі, який забезпечує просторову жорсткість і стійкість будівлі.

Просторова незмінність (жорсткість) будівлі забезпечується вертикальними (поздовжні і поперечні стіни) і горизонтальними перекриттями (діафрагмами).

Місце розташування вертикальних і горизонтальних елементів несучого остову будівлі зумовлює його конструктивну схему, яка буває безкаркасною (несучими елементами є стіни), каркасною (несучими конструкціями служать стовпи і колони), з неповним каркасом (рис. 1.4).

Несучі конструкції житлових і громадських будівель виконуються монолітними або з штучних виробів, тобто з дрібних елементів (цеглини, каменів, дрібних блоків) і з крупнорозмірних деталей і елементів: великоблочні, великопанельні і об’ємно-блокові.

Безкаркасним будівлям властиві такі конструктивні схеми: з поздовжніми несучими стінами — перекриття опираються на зовнішні і внутрішні стіни; з поперечними несучим стінами — зовнішні поздовжні самонесучі стіни, а перекриття спираються на поздовжні і поперечні стіни.

Великоблочні безкаркасні житлові будівлі частіше бувають з поперечними несучими стінами, а громадські — з поздовжніми. У широких будівлях буває і дві внутрішні поздовжні стіни (гуртожитки коридорного типу).




Рис. 1.4. Конструктивні типи цивільних будівель:

а – із несучими стінами; б – каркасні; в – з неповним каркасом.

Великопанельні безкаркасні будівлі мають три поздовжні несучі стіни (дві зовнішні, одна внутрішня) з поперечними несучими стінами — перегородками. Зовнішні стінні панелі у них багатошарові.

Дах таких будівель горищний із залізобетонних плит-панелей з напівпрохідним або непрохідним вентильованим горищем.

Просторова жорсткість безкаркасних будівель забезпечується поперечними міжквартирними стінами і конструкціями сходової клітки, а також міжповерховими перекриттями.

У каркасних будівлях несучий каркас складається із зовнішніх і внутрішніх несучих вертикальних колон (стойок каркаса), горизонтальних ригелів (прогонів), на які спираються плити перекриттів і діафрагми жорсткості.

Розрізняють каркасні конструктивні схеми з поздовжнім, поперечним, перехресним розташуваннями ригелів і безригельним рішенням.

Каркаси будівель можуть бути двох-, трьох- і багатопрогонні. У каркасних будівлях зовнішні стіни виконуються з легких самонесучих навісних панелей, прикріплених до зовнішніх колон каркаса. Нижній ряд навісних панелей спирається безпосередньо на фундаменти або фундаментні балки. Просторова жорсткість каркасних будівель забезпечується несучою рамою: (спільна робота колон, ригелів і перекриттів), спеціальними стінками жорсткості, стінами сходових кліток і ліфтових шахт і надійним з’єднанням вузлів.

Відстань між поздовжніми рядами колон в каркасних будівлях називають прольотом, а відстань між колонами поздовжнього ряду — кроком. Розміри прольотів і кроку колон називають сіткою колон.

Будівлі з неповним каркасом мають поздовжнє, поперечне розташування ригелів і безригельне рішення. У таких будівлях зовнішні стіни виконуються несучими, колони розміщуються тільки по внутрішніх осях будівлі, а ригелі укладаються між колонами або між зовнішніми стінами і колонами.

Об’ємно-просторові блоки є готовою частиною будівлі (блок-кімната, санітарно-технічні кабіни, кухонно-санітарні і сходово-маршеві блоки тощо). Розміри об’ємних блоків залежать від системи розрізання будівлі, яка буває однорядна на один або два планувальні кроки, дворядна і «стрічкова».

У будівництві застосовують як збірні об’ємні блоки (з окремих елементів), так і монолітні типу «ковпак» з приставною плитою підлоги; «склянка» з приставною плитою стелі, «лежача склянка» з приставною панеллю зовнішньої стіни і «труба» з приставними панелями зовнішньої і внутрішньої стін (рис. 1.5).

Існують три конструктивні схеми будівель з об’ємно-просторових блоків: блокова, блоково-панельна і каркасно-блокова (рис. 1. 6).

Блокові будівлі складаються з окремих об’ємних блоків, які встановлені щільно один до одного. Іноді з розривами окремих блоків влаштовують шахти ліфтів, інженерні комунікації і коридори.

Блоково-панельні будівлі виконуються поєднанням великих панелей і об’ємних блоків.

Каркасно-блокові будівлі складаються з каркаса і об’ємних блоків.



Рис. 1.5. Конструктивно-технологічні схеми об’ємних блоків: а – збірний об’ємний блок; б – монолітний типу «стакан», в – типу «ковпак»; г – типу «лежача склянка».



Рис. 1.6. Конструктивні типи будівель з об’ємних елементів: а – блоковий з суцільним розставлянням блоків; б–блоковий зі зміщеним розставлянням блоків; в–блоково-панельний; г–каркасно-блоковий. 1–панелі перекриття, 2–стінні панелі, 3– колони каркаса, 4–ригель каркаса, 5–об’ємні несучі блоки.

 2.     Технологія спорудження будівель

 Будівництво — це процес зведення будинків і споруд різного призначення. Воно не тільки розв’язує житлові проблеми, а й підвищує матеріальний і культурний рівень людей — поряд із житловими будинками споруджують підприємства виробничої сфери — промислові, агропромислового комплексу, а також школи, лікарні, об’єкти культурно-побутового, культового при-значення тощо.

Спорудження будівель — це результат будівельно-монтажних робіт, які становлять сукупність багатьох будівельних процесів: підготовчих, основних, допоміжних, транспортних, що здійснюються за певних умов з метою отримання будівельної продукції.

Будівельний процес — це сукупність операцій, які виконуються в певній послідовності, кінцевим результатом яких є продукція у вигляді конструктивного елемента або його частини (укладання плит перекриття, мурування стін із цегли тощо).

 Прості процеси виконують робітники однієї професії, а складні — одночасно робітники різних професій.

Операція — це організаційно неподільна і технологічно однорідна робота, яка не дає кінцевої продукції, але необхідна для її отримання (нанесення розчину, розрівнювання розчину, затирання розчину тощо).

Послідовність і способи виконання робіт визначаються проектом виконання робіт (ПВР), що розробляється додатково до проекту будинку.

Об’єкт споруджують за два періоди: підготовчий і основний.

В підготовчий період входять такі роботи: розчищення території, планування території, геодезичні роботи, тощо.

Основний період починається з виконання робіт нульового циклу і закінчується здачею об’єкта замовнику. Нульовий цикл – це це підлога першого поверху. 

Основні види будівельних робіт.

Основні види будівельних робіт.

Усі роботи на будівництві умовно поділяються на загально будівельні і спеціальні.

Загально-будівельні роботи:

•Земляні – це роботи пов’язані з плануванням майданчика, риттям котлована, вивезенням грунту, зворотною засипкою.

 • Кам’яні – це роботи пов’язані з кладкою конструкцій з каменю правильної або неправильної форми. Такі роботи виконують муляри.

• Бетонні – це роботи пов’язані з влаштуванням бетонних і залізобетонних конструкцій. • Монтажні – це роботи пов’язані з монтажем будинків і збірних конструкцій.

• Дерев’яні – це роботи пов’язані з влаштуванням дерев’яних конструкцій. Вони поділяються на столярні, які передбачають чистове оброблення деревини (стругання, фугування тощо) і з’єднання окремих деталей конструкцій на клею; та теслярські (влаштування даху, опалубки, настилання дощатої підлоги). При виконанні теслярських робіт чистове оброблення деревини не обов’язкове.

• Опоряджувальні роботи – це комплекс будівельних процесів: штукатурні роботи, опорядження поверхонь матеріалами індустріального виробництва, облицювальні, малярні, шпалерні, склярські роботи та влаштування покриттів підлог. Спеціальні роботи пов’язані з особливими видами матеріалів і способами виконання, що застосовуються при зведені будівель, а саме:

 • Нанесення на конструкції протикорозійних покриттів;

 • Монтаж силових, освітлювальних, телефонних ліній;

• Монтаж санітарно – технічних систем, газо -, тепло і водопостачання, каналізації, санітарно – технічних приладів;

 • Монтаж ліфтів.

 

4. Узагальнення вивченого матеріалу

1. Назвати конструктивні типи цивільних будівель.

2 . Для яких будівель застосовують без каркасну конструкцію?

3. Що таке будівництво?

4. Що таке спорудження будівлі?

5. Що являє собою будівельний процес?

6. Що таке операція?

7. З яких двох періодів складається будівництво?

8. Що включає в себе підготовчий період?

9. Що включає в себе основний період?

10. Що включає в себе нульовий цикл?

5. Закріплення нових знань

Тест

1. Будівництво це?

а) процес зведення будинків і споруд

б) процес демонтажу будинків і споруд

в) процес руйнування будинків і споруд

2. Будівельний процес це?

а) сукупність операцій

б) сукупність однорідних робіт

в) сукупність прийомів

3. Прості процеси виконують робітники:

а) однієї професії

б) різних професій

в) трьох професій

4. Геодезичні роботи входять у підготовчі роботи:

а) так

б) ні

5. Основний період починається з виконання:

а) нульового циклу

б) підлоги першого поверху

в) мурування стін

6. Риття котлованів та траншей входить в нульовий цикл?

а) так

б) ні

в) частково

7. Що таке репер:

а) механізм

б) геодезичний знак

в) вісь будинку

 

Література

- Т.Є.Остапченко «Технологія опоряджувальних робіт» стр.38-41

Немає коментарів:

Дописати коментар