неділя, 15 листопада 2020 р.

 

31 група 16.11. Тема 4. Ручний інструмент та пристрої для малярних робіт

Тема уроку 13,14: Класифікація ручних малярних інструментів. Класифікація щіток і валиків.  Вимоги до них

  Мета уроку: вивчити:

-    класифікацію ручних малярних інструментів: ремонту штукатурки;  підготовки поверхні; нанесення ґрунтувального, шпаклювального та лакофарбового покриття

-   класифікацію щіток: за призначенням, за формою, за матеріалом. Вимоги до щіток. Вибір типу щетини щітки.

      -   вимоги безпеки щодо користування ручним інструментом

      Виховна мета: формування стійких якостей особистості робітника професіонала; розвиток волі, наполегливості, сумлінності, відповідальності.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань

Вид уроку: лекція з елементами бесіди

Без малярного ручного інструменту внутрішнім і зовнішнім поверхням неможливо буде надати закінчений зовнішній вигляд. Використання валиків, щіток і інших пристосувань дозволить швидше завершити проект, дотримуватись вимог якості.

1.Класифікацію ручних малярних інструментів: ремонту штукатурки;  підготовки поверхні; нанесення ґрунтувального, шпаклювального та лакофарбового покриття

Якщо поверхня забарвлюється або покривається лаком, то малярська кисть стає незамінним помічником. Зазвичай вона має вигляд рукоятки з дерева, на поверхні якої закріплюється щетина. Розмір щетини, призначення і форма - головні характеристики, які дозволяють розділити такі інструменти для фарбування стін на кілька груп. Нижче детально розглянемо, які види кистей широко застосовуються на практиці.

2.Класифікацію щіток: за призначенням, за формою, за матеріалом. Вимоги до щіток. Вибір типу щетини щітки.

За призначенням

Такі малярні інструменти бувають різними за зовнішнім виглядом, розміром і формою. Залежно від того, яку поверхню необхідно пофарбувати, вибирають відповідний тип кисті:

  • Кругла. Зручний варіант для обробки стін і стель. Найчастіше така кисть використовується для грунтування, побілки, розмивання і фарбування поверхонь. Може випускатися з різним діаметром, тому кожен покупець підбере для себе відповідний варіант.

  • Вузька. Основне призначення - робота з трубами і важкодоступними місцями. Відмінний варіант, коли треба нанести декоративні візерунки. Ширина робочої частини у інструменту знаходиться в межах 10-30 мм.

  • Радіаторна. Забезпечується довгою і вигнутою рукояткою, тому її зручно застосовувати, якщо треба дістатися до важкодоступних місць, наприклад, коли фарбуються радіатори опалення, труби і поверхні за ними.


  • Флейцевая. Це плоска кисть з щетиною, закріпленої в металеву оправу, має досить коротку ручку. В даному випадку є досить гнучка робоча частина, завдяки чому полегшуються руху ручним інструментом вниз і вгору. Неважливо, який склад використовується, і яка поверхня піддається обробці. Кисть дозволяє рівномірно розподілити матеріал по поверхні.


  •   Відмінний варіант для фарбування, грунтовки і просочують складів на значних за площею поверхнях. Може застосовуватися і для нанесення фарби на водній основі, а ось для олійних фарб рекомендується вибирати інші моделі.


Порада! Краще не шукати кисті кожного виду окремо, а купувати відразу цілий набір. Зазвичай в комплект до кистей йдуть подовжувачі і додаткові пристосування для малярних робіт.



 

За матеріалом щетини.

Ще одним визначальним фактором в малярній справі стає матеріал, з якого виготовлена волосінь пензля:

  • Синтетика. У порівнянні з натуральною щетиною більш стійка до зносу, має кращу здатність вбирати вологу, рівномірно розподіляє фарбувальний склад по поверхні, що важливо для будь-якого маляра.


  • Натуральна щетина.  В якості такої частіше використовується кінський волос або свиняча шерсть. Іноді зустрічаються комбіновані типи кистей. У кожного волоска в даному випадку мається розщеплена структура. Саме тому просочування фарбою здійснюється так ефективно. Масляна фарба, оліфа і лаки найкраще наносяться за допомогою саме таких матеріалів.


  • Комбіновані варіанти.  Поєднують всі переваги попередніх двох різновидів, тобто щетина наполовину складається з синтетичного матеріалу і натурального волосся.


Професійні інструменти для малярних робіт вимагають додаткової підготовки, робота відразу після покупки не починається. На поверхні можуть залишитися смуги, тому що кисті часто бувають занадто жорсткими. Пучок треба занурити в теплу воду мінімум на годину, щоб виправити цю проблему. Ворс стане м'якше, і працювати з ним буде приємніше.



Якщо планується нанесення на поверхню масляної фарби, кисть після розм'якшення у воді рекомендується просушити. Професіонали спочатку гарненько змочують свої кисті в фарбі, і тільки потім приступають до обробки поверхонь. Після подібних операцій щетина повністю розгладжується і вже не залишають смуг.

Важливо! Перед початком будь-яких малярних робіт обов'язково потрібно надягати захисні рукавички, щоб уникнути попадання фарби і інших складів на шкіру рук.

ПРО ДОПОМІЖНИХ ІНСТРУМЕНТАХ

Є ще інструменти і пристосування для малярних робіт, що йдуть на додаток до основних.  З поширених предметів варто відзначити щітки, кювети для розчинів, ванночки для фарби. Опишемо докладніше те, що може стати в нагоді кожному майстру, який знайомиться з малярським справою:

  •   Ця назва піддону з пластика, забезпеченого рельєфною поверхнею. Остання допомагає при необхідності видалити надлишки фарби з самого валика. Використовуючи такі ванночки, майстри під час виконання фарбувальних робіт зможуть уникнути появи бризок і інших подібних слідів на робочій площі.


  • Кювети. Це пластикові ящики, забезпечені високими стінками. Усередині таких пристосувань простіше змішувати різні розчини, коли займаються фарбуванням.


  • Щітки з металевою робочою частиною.  Стануть в нагоді при роботах, які передбачають видалення іржі і забруднень з поверхонь.


  •   Це дуже зручний інструмент для фарбування, завдяки якому можна виконати великий обсяг роботи в максимально короткі терміни. Також необхідний, коли застосування кистей або валиків неможливо з якихось причин.


  Малярські роботи складають 40-60% від загальних трудовитрат на оздоблювальні роботи. Продуктивність праці при виробництві малярних робіт можна підвищити за рахунок зростання рівня їх механізації. Будівельники-обробники все ширше застосовують оздоблювальні машини і механізовані інструменти, що випускаються промисловістю, а також використовують механізми і інструменти, пропоновані раціоналізаторами Всі машини і механізовані інструменти підрозділяються на дві групи: для приготування складів і для виробництва малярних робіт.

3.Догляд за щітками

1. Перш ніж приступати до фарбування, слід приділити трохи уваги підготовці щіток до роботи. Якщо щітка нова потрібно занурити у воду і вимочувати протягом години.

2. При роботі не натискати сильно на щітку

3. При не великих перервах в роботі щітку і валики залишаються в фарбі

4. Після роботи пензля опускають в різні рідини тільки на довжину щетини.

Наприклад:

При використанні водних фарб у воду

Після масленой фарби в оліфу, воду, скипидар і гас

Після емалі або лаку розчинник, який підходить для даного лакофарбового матеріалу.

1.Які види щіток застосовують для фарбування великих площ?

а) кисті-ручники;

б) кисті-махові;

в) кисті-макловиці;

г) кисті-флейці.

 

 

2.Для чого застосовують щітки-флейці?

а) для переказу поверхні шорсткого виду;

б) для фарбування великих поверхонь;

в) для усунення штрихів і смуг, залишених кистями при олійною забарвленні.

 

3.Які щітки застосовують для витягування вузьких смуг?

4.Як називається щітка, для фарбування радіаторів?

5.Після роботи з масленой фарбою щітку опускають ...

6.Після роботи з емалевої фарбою щітку або валик опускають ...

7.При використання водних фарб щітку або валик відпускають ...


Немає коментарів:

Дописати коментар