понеділок, 9 листопада 2020 р.

 

42-тб. 10.11. Техніко-економічні показники. Вимоги з охорони навколишнього середовища та охорони природи.

План

1.Техніко-економічні показники.

2. Вимоги з охорони навколишнього середовища та охорони природи.

 

1.     Визначення техніко-економічних показників

 

Економічність обраного рішення будгенпланів визначається техніко-економічними показниками і порівнянням із кращими прикладами будгенпланів. На аркуші ці показники представляються в табличній формі (табл. 1.)

Площа будгенплану визначається за геометричними розмірами.

Довжину комунікацій установлюють графічно з урахуванням масштабу нанесених мереж.

Площа тимчасових будинків і споруджень розрахована попередньо.

Коефіцієнт Кт.п., характеризується відношенням площі настройки тимчасовими спорудами Fт до площі забудови постійними спорудами Fп, виражається формулою

Кт.п. = Fт х 100/ Fп.

Коефіцієнт Кв.т., відображує вартість тимчасових споруд Св по відношенню до вартості постійних споруд, визначають так:

Кв.т.= Св х 100/Сп.

Компактність будгенплану характеризується в процентному відношенні площі забудови об'єкта, що зводиться до площі будгенплану: К1 = Fп/ F х 100

Наприклад, якщо     площа     забудови      дорівнює 6320 м2, а площа будгенплану12 400 м2, то компактність буде становить- 6320/12 400*100 = 51%.

 

Таблиця 1. Техніко-економічні показники будгенплану

Показник

Один. виміру

Кількість

Примітка

Площа будівельного майданчика

м2

 

F

Площа проектуючої будівлі

м2

 

Fп

Площа забудови тимчасових будівель і споруд

м2

 

Довжина тимчасових:

 

- доріг

м

 

ширина 3,5м

- водопроводу

м

 

тимсачові

- каналізації

м

 

тимсачові

- електрично силової мережі

м

 

тимсачові

- освітлювальноїмережі

м

 

тимсачові

- огорожі

м

 

тимсачові

Коефіцієнти: Кт.п.

%

 

Кт.п. = Fт х 100/Fп

   Кв.т.

%

 

Кв.т.=Св х 100/Сп.

Компактніть будгенплану:

 

К1

%

 

К1 = Fп/ F х 100

К2

%

 

К2 = Fт/ F х 100

 

2.     Вимоги з охорони навколишнього середовища та охорони природи.

 

Для планування будівельного виробництва необхідно здійснювати заходи і роботи по охороні навколишнього природного середовища, які включають:

- рекультивацію земель;

- запобігання втрат природних ресурсів;

- відвернення або очистка шкідливих викидів у грунт, водоймища і атмосферу.

Виконання БМР в границях охоронних заповідних і санітарних зон і територій необхідно здійснювати в порядку, який встановлений спеціальними правилами і положеннями про них:

1) На території об’єктів, що будуються, не допускається непередбачене проектом виведення деревинно-чагарникової рослинності і засипання ґрунтом дерев і кущів.

2) Випускання води із будівельного майданчика безпосередньо на схили без належного захисту від розмиття не дозволяється.

3) При виконанні планувальних робіт ґрунтовий шар, що придатний для наступного використання заздалегідь знімається і складається на спеціально відведених місцях.

4) Тимчасові дороги і інші підїзднї шляхи повинні влаштовуватись із урахуванням вимог по запобіганню від пошкодження с/г угідь і деревинно-чагарникової рослинності.

5) Не допускається при прибиранні відходів і сміття, скидати їх з поверхів без застосування закритих лотків і бункерів-накопичувачів.

6) При виконанні БМР на територіях, що призначені для забудови повинні бути дотримані вимоги по запобіганню запиленості і загазованості повітря.

7) У ході виконання бурових робіт при досягненні водоносних горизонтів необхідно приймати міри по запобіганню неорганізованого виливу підземних вод.

8) При виконанні робіт по штучному закріпленню слабких ґрунтів повинні бути прийняті передбаченні проектом міри по запобіганню забруднення підземних вод нище лежачих горизонтів.

9) Виробничі і побутові стоки, що утворюються на буд. майданчику, повинні очищатись і знешкоджуватись.

10) Попутна розробка природних ресурсів допускається тільки при наявності проектної документації, яка узгоджена Держнаглядом.

11) Роботи по меліорації земель, створенню ставків і водосховищ, ліквідації яруг, балок, боліт і вироблених кар’єрів, які виконуються попутно з будівництвом об’єктів промислового і житлово-цивільного призначення, необхідно проводити ТІЛЬКИ При наявності відповідної проектної документації, погодженої в установленому порядку.

12) Роботи по розчищенню і розширенні русел рік необхідно проводити, як правило, в обмежений період при невеликих швидкостях течії води в цілях запобігання переносу змулених часток.

13) При виконанні робіт, зв’язаних із вирубкою лісу і чагарників, будівництво необхідно організувати так, щоб забезпечити відтиснення тваринного світу за межі буд. майданчика.

 

Контрольні питання

 

1.     Як визначається площа будгенплану?

2.     Як встановлюють довжину комунікацій?

3.     Де береться площа тимчасових будинків і споруджень?

4.      Як визначається компактність будгенплану?

5.     Для чого виконують розрахунки ТЕП?

6.     Які заходи і роботи по охороні праці навколишнього природнього середовища необхідно здійснювати для планування будівельного виробництва?

7.     Як використовують рослинний шар грунту?

8.     Як утилізують будівельні відходи, сміття?

Немає коментарів:

Дописати коментар