вівторок, 22 березня 2022 р.

 

   22.03 Група 10 з матеріалознавства

 Тема уроку 13,14: Тема уроку: Грунтувальні склади

Мета: вивчення цієї теми дозволить Вам:

  характеристика грунтовок

Грунтовки

Перед фарбуванням поверхню необхідно проґрунтувати, щоб створити міцну плівку, яка оберігала би наступні шари фарби від відшарування.

Ґрунтовки під непрозоре покриття - це переважно недорогі густотерті пігменти, розведені розчинниками зі зв'язуючими до робочої в'язкості. Як ґрунтовки для олійних фарбувань зас­тосовують також оліфи, чисті чи змішані зі скипидаром (до 30%), густотертими фарбами або сухими пігментами (10...12%), підібраними під колір фарби, якою покриватимуть поверхню. Ґрунтовки приготовляюсь на будівництві і випуска­ють готові. Для водних фарбувань ґрунтовки приготовляють на основі водних фарб без пігментів. Вони повністю повинні відповідати виду фарбової суміші:

-        полівінілацетатна – ПВА-25, вода – 100

-        миловар – вода 100, СаО -20, оліфа – 0,25

-        силікатна – рідке скло -100, крейда – 20

-        емульсійна – клей -10, луг – 1,5-2, оліфа – 8,5, вода – 100

-        прооліфлюваня – оліфа околь -0,6, пігмент – 0,5-1, розчинник -1.

 

Ґрунтовки, готові до застосування

Ґрунтовка «Полірем СДг—700» «

Ґрунтовку загального призначення «Полірем СДг—700» (ТУУВ.2.7 - 24918352001-98) зберігають у герметичній пластиковій упаковці виробника об'ємом 2,5; 5 і 10 л у прохолод­ному приміщенні. Ґрунтовку оберігають від замерзання. Єм­ності зручні під час складування і перевезення. Гарантійний термін зберігання — 6 місяців з дня виготовлення за дотримання умов зберігання.

Техніка безпеки

Ґрунтовка, за висновком Міністерства охорони здоров'я Ук­раїни № 5.02.28/В - 544 від 14.08.98 р., нешкідлива для здо­ров'я. Але все ж таки потрібно уникати потрапляння ґрунтов­ки в очі та у дихальні шляхи.

Ґрунтовку, що потрапила на шкіру чи в очі, змивають знач­ною кількістю води.

 

Ґрунтовка глибокопроникаюча «Полімін АС—5»

Постачається глибокопроникаюча ґрунтовка «Полімін АС—5» в упаковках об'ємом 5 л і 10 л.


 Ґрунтовки фірми «Церезит»

Ґрунтовка глибокопроникаюча «СТ—17» «використовується для зміцнення та насичення основ під оздоблювальні, гідроізо­ляційні, теплоізоляційні та інші покриття. Упаковка: пласт­масові каністри по 2,5 та 10 л.

Ґрунтуюча фарба «СТ—16» застосовується для підготовки основ під декоративні тонкошарові штукатурки та фарбування. Упаковка: пластмасові відра по 5 та 10 л.


Грунтовка «Джокер» фірми «Снігурка»

Засіб «Джокер» складається з водної дисперсії акрилової смоли (зв'язуюче) та допоміжних речовин.

Призначений для оброблення поверхонь:

гіпсових;

гіпсокартонних;

цементних;

вапняних;

вапняно—цементних.

Засіб «Джокер» укріплює, ґрунтує, просочує внутрішні та зовнішні поверхні, зменшує вбирну здатність основи. Зберігає поверхні від шкідливої дії вологи; покращує якість зчеплення з основою клею, штукатурки, фарби, глазурі; запобігає утво­ренню газових пузирів і швидкого водовбирання основи.

Ґрунтування засобом «Джокер» виконують за температури основи й оточуючого середовища вище +5°С.

Наносять засіб малярним валиком або щіткою.

Сильно вбирну поверхню ґрунтують повторно розведеною водою сумішшю у співвідношенні

згідно з інструкцією. Другий шар засобу наносять на ще вологий попередній.

Правильно заґрунтована основа має матову поверхню. Заґрун­тована основа придатна для подальшої обробки через 24 год. після нанесення останнього шару.

Суміш перед ґрунтуванням необхідно перемішати.

Зберігають засіб у щільно закритій пластиковій тарі ємністю 1 л, 5 л, за і від +5°С до +25°С.

Оберігають засіб від прямих сонячних променів і морозу.

Необхідно провітрювати приміщення під час виконання ро­біт і після їх закінчення до зникнення запаху.

Обробка поверхонь засобом «Антигрибок»

Вогкість усередині приміщень є причиною появи плісняви, що погіршує якість опоряджувальних робіт і створює анти­санітарні умови. Традиційними методами видалення плісняви є використання хлорного вапна і порошку хлористого кальцію.

Розчин хлорного вапна: 1 ч. вапна + 5 ч. теплої води. Енер­гійно втирають розчин в уражену ділянку твердою щіткою до зникнення плісняви.

Для видалення вогкості з підвальних приміщень, яка є дже­релом плісняви, застосовують порошок хлористого кальцію (насипають у старі консервні банки і ставлять у підвали). Хло­ристий кальцій добре вбирає вологу. 500 г порошку вистачає для великого підвалу. Порошок хлористого кальцію не викидають. Вологу випарюють, нагріваючи банки на вогні, і хлористий каль­цій знову використовують.

Для видалення плісняви і попередження її появи на поверх­нях усіх типів (внутрішні, зовнішні, стелі, підлоги, покрівля, де­коративне мурування, камінь, шпалери) застосовується ефек­тивніша суміш «Антигрибок».

Складовими суміші «Антигрибок» є олія, емульгатор, діюча речовина, вода. Засіб простий і універсальний у застосуванні. Оброблена поверхня готова до подальшого оброблення одразу після висихання засобу. «Антигрибок» забезпечує тривалий профілактичний антигрибковий вплив, закріплюється у струк­турі матеріалу, не змивається водою і не випаровується.

Засіб знищує плісняві грибки на поверхнях усіх типів, не­шкідливий для людей і домашніх тварин. 100 г засобу «Анти­грибок» розраховано на оброблення ЗО м2 поверхні.

Знищуючи плісняву на поверхні, суміш «Антигрибок» зупи­няє руйнівний вплив грибка на матеріал, запобігає шкідливому для здоров'я людини розповсюдження спор плісняви у повітрі.

Перед обробленням уражену грибком поверхню розмивають твердою щіткою і очищають шпателем від плісняви.

Готують робочий розчин «Антигрибка» таким чином. У ци­ліндричну ємність наливають 3—4 л води, температура якої має бути не нижче +15°С. До цієї кількості води додають 100 г суміші «Антигрибок» і ретельно перемішують.

Наносять готову суміш на поверхню валиком.

Робота із засобом «Антигрибок» не вимагає застосування спе­ціальних засобів захисту. У разі потрапляння засобу на слизову оболонку може виникнути відчуття свербіння і печіння, яке зни­кає, якщо промити ці місця великою кількістю води.

Тест

Оберіть правильні відповіді

1.   Скільки літрів води потрібно для розчинення 100 г суміші «Антигрибок»:                                                   

а) 3-4 л;

б) 5—6 л;

в) 8-9 л?

2.   Через який час поверхня, оброблена засобом «Ан­тигрибок», готова до подальшого оброблення:

а) з появою темних плям;

б) з появою крапель рідини;

в) одразу після висихання;

г) з появою світлих плям?

3.   Коли рекомендується застосовувати «Антигрибок»:

а) перед проведенням опоряджувальних робіт;

б) після проведення опоряджувальних робіт;

в) до і після проведення опоряджувальних робіт;

г) у разі необхідності?



 

Немає коментарів:

Дописати коментар