четвер, 24 березня 2022 р.

 

24.03 31 група Урок 55-56 з предмету технологія малярних робіт

Тема уроку: Технологія покриття поверхонь лаками

 

Лаки використовують для захисного або декоративного покриття дерев'яних поверхонь з цінних порід деревини (горіха, дуба, червоного дерева тощо), а також поверхонь, які раніше були пофарбовані або опоряджені альфрейними оздобами, виконаними неводними сумішами. Для прозорого опорядження деревини застосовують олійно-смоляні, спиртові лаки і нітролаки. Опорядження лаками не змінює кольору і рисунка деревини, а лише надає їй більшої виразності і декоративності. Лаки утворюють на поверхні міцні прозорі плівки, властивості яких залежать від виду і якості лаку. Більшість лаків утворює рівні блискучі або глянцеві плівки.

Покриття поверхні олійно-смоляними лаками. Оскільки лак утворює прозору плівку, дерев'яні поверхні треба підготовляти до фарбування так, щоб не порушити текстури (рисунка) самої деревини. Лакують тільки щільно підігнані, добре обстругані, цикльовані і шліфовані поверхні. Якщо в місцях стиків окремих елементів конструкцій є щілини, то їх треба підмазати шпатлівкою. Колір шпатлівки має бути такий, як і колір деревини. Шпатлівку наносять сталевим шпателем.

Коли підмазані місця висохнуть, поверхню шліфують шкуркою № 10--16, водночас очищаючи її від ворсу. Щоб заповнити пори в деревині і зменшити витрати лаку, застосовують порозаповнювачі, які бувають порошкоподібні, пастоподібні і рідкі. З цією метою можна використовувати також розведену розчинником оліфу. Оліфу або інший рідкий порозаповнювач наносять щіткою або фарборозпилювачем. Коли після покриття поверхня висохне, її шліфують, а потім наносять шар лаку.

Олійний лак наносять на поверхню тонкою волосяною щіткою, не допускаючи повторного нанесення його на вже оброблену поверхню, і добре розтушовують. Коли перший шар лаку висохне, поверхню обов'язково шліфують дрібнозернистою, шкуркою № 8--10 або пемзовим порошком такої самої зернистості. Відшліфовану поверхню покривають другим шаром лаку.

Покриття поверхні спиртовими лаками. Спиртовими лаками покривають лише дерев'яні поверхні, здебільшого меблі. Поверхню спочатку циклюють і шліфують. Якщо потрібно змінити колір деревини, її просочують кольоровими протравами або аніліновими барвниками, розведеними на воді. Як протрави застосовують кольорові солі міді, заліза, хрому (мідний купорос, двохромово-кислий калій тощо). Фарбують деревину горіховою морилкою або синтетичними барвниками потрібного кольору. Для світлих порід деревини застосовують барвники у концентрації 0,2--2 %, а солі металів -- 3--4 %.

Для приготування фарбувального розчину барвник розчиняють у гарячій воді з температурою 60...80 °С і дають йому відстоятися до повного охолодження. Відстояний розчин обережно, щоб не порушити осаду, зливають і використовують у роботі. Горіхова морилка повільно розчиняється у воді, тому ЇЇ слід поставити на відстій на 36--48 год або перецідити крізь шар вати. Розчин барвника наносять губкою, тампоном з тканини або щіткою.

Після висихання поверхню покривають порозаповнювачем, для чого здебільшого використовують воскову мастику.

Склад воскової мастики

(у частинах за об'ємом)

Віск бджолиний 1,5

Скипидар 1

Спосіб приготування. Подрібнений віск розтоплюють у металевій посудині. У розтоплений віск, перемішуючи, повільно додають скипидар. Застосовують мастику після її охолодження до 20...25 °С.

До складу цієї мастики можна додати до 10--15 суміші з стеарину, каніфолі і господарського мила у рівних співвідношеннях. На поверхню мастику наносять щітками або тампоном впоперек волокон, а потім тонкий шар її розтирають колоподібними рухами ватного тампона, сукна або ганчірки. Після нанесення мастики поверхню покривають двічі шаром спиртового лаку. Якщо замість мастики використовували інший порозаповнювач, то перед лакуванням поверхню треба обов'язково шліфувати.

 

Лакування паркету - VIDARON Лак для паркету

https://youtu.be/_-PAyt2ooYU

 

Лакобейц - захисно-декоративний засіб для деревини

https://youtu.be/VMBsY_KPmvs

 

Як правильно лакувати паркет 

https://pp-budpostach.com.ua/a229737-yak-pravilno-lakuvati.html

 

5. Закріплення нових знань

 

1. Олійний лак наносять на поверхню:

а) валиком з поролоновим покриттям

б) тонкою волосяною щіткою

в) щіткою-макловицею

2. Асфальтові лаки застосовують здебільшого для покриття:

а) металевих поверхонь

б) дерев’яних поверхонь

в) оштукатурених поверхонь

3. Коли перший шар олійного лаку висохне, поверхню обов’язково шліфують наждачним папером крупністю:

а) №10-16

б) №16-20

в№8-10

4. Розчин барвника на дерев’яні поверхні наносять:

а) щіткою

б) валиком з хутряним покриттям

в) валиком з поролоновим покриттям

5. Якщо потрібно змінити колір деревини, її просочують:

а) оліфою

б) скипидаром

в) кольоровими протравами

6. Колір шпаклівки, якою шпаклюють деревину перед покриттям лаком, має бути:

а) жовтим

б) таким самим як і колір деревини

в) білим

7. Які лаки утворюють непрозору атмосферостійку плівку:

а) спиртові

б) бітумні

в) олійно-смоляні

8Для прозорого опорядження деревини застосовують. Олійний лак наносять на поверхню:

а) олійно-смоляні лаки, спиртові лаки

б) нітролаки, асфальтові лаки

в) спиртові лаки, бітумні лаки

9. Спиртовими лаками покривають лише:

а) металевих поверхонь

б) дерев’яних поверхонь

в) оштукатурених поверхонь

10. лакують дерев’яні поверхні:

а) добре обстругані, цикльовані і шліфовані

б) добре очищені та обстругані

в) добре обстругані та цикльовані

11. Підмазані місця на дерев’яних поверхнях шліфують наждачним папером:

а) №10-16

б) №16-20

в) №8-10

Немає коментарів:

Дописати коментар