вівторок, 22 березня 2022 р.

 

23.03 Група 10 з матеріалознавства

Тема уроку 15,16: Оліфи. Підмазувальні матеріали. Шпаклівки.

Мета: вивчення цієї теми дозволить Вам:

  характеристика оліф

  характеристика підмазувальних матеріалів

  характеристика шпаклівок

Оліфи

Зв'язуючим для неводних сумішей є оліфи — природні смо­ли і полімери, які являють собою маслянисту рідину, що після нанесення на поверхню і висихання утворює міцну еластичну плівку. Оліфи застосовують у малярних роботах для виготов­лення фарбових сумішей, ґрунтовок і шпаклівки, а у склярсь-ких роботах - для приготування замазок. Всі оліфи можна под­ілити на чотири групи: натуральні, ущільнені або напівнату­ральні, комбіновані, синтетичні а"бо штучні.

1. Натуральні оліфи одержують з рослинних олій, виварю­ваних при температурі 280...300°С при цьому в олію додають сикатив, який прискорює тверднення плівки після нанесення фарби на поверхню. Висихання (тверднення) плівок фарб на ол­іфах відбувається за рахунок вбирання олією кисню з навко­лишнього повітря {процес окислення або оксидації, тобто ущіль­нення нагрітої олії до 150°С, через яку потім продувають по­вітря); хімічного процесі) полімеризації (ущільнення шляхом нагрівання до 300°С) або випаровування розчинників. Олії застосовують рослинні {висихаючі): лляні, соняшникові -напіввисихаючі світлого кольору; горіхові - дуже світлі, тому застосовуються для декоративних робіт; конопляні - темного кольору; макові - світлого кольору застосовують для малюван­ня та інші, а до невисихаючих {касторові густі, безбарвні). Всі оліфи виготовляють з насіння рослин.

Оліфа натуральна лляна (найкраща) застосовується для виготовлення і розведення густотертих фарб, а також як само стійний матеріал для малярних і склярських робіт. Щоб одер­жати лляну полімеризовану до температури 275°С вводять марганцево-свинцево-кобальтовий сикатив. Оліфу лляну окисле­ну одержують, продуваючи повітря через лляну олію, нагріту до 160°С, й вводячи той же сикатив. Таким же чином одержу­ють оліфу натуральну конопляну. Натуральні оліфи, крім вище зазначеного, застосовують для зовнішнього і внутрішньо­го пофарбування металевих конструкцій, покрівлі, рам тощо.

2. Напівнатуральні оліфи

Оліфа "Оксоль" - продукт окислювального ущільнення рос­линних олій повітрям у присутності сикативу з наступним до­даванням уайт-спіриту або сольвент-нафти. Оліфа "Оксоль" є повноцінним замінювачем натуральної оліфи.

"Оксоль суміш" - продукт лляної або конопляної олії з со­няшниковою разом, і застосовується тільки для розведення густотертих фарб, використовуваних всередині приміщень.

3. Оліфа полімеризована (комбінована) являє собою замін­ник натуральної оліфи, виготовлений шляхом ущільнення на­грітої лляної олії і додаванням 25% розчинника і сикативу. Застосовується для олійних фарб для внутрішніх робіт, крім фарбування підлог.

4. Штучні оліфи

Гліфталева оліфа - це продукт, одержаний від взаємодії рослинних олій, гліцерину і фталевого ангідриду разом з сика­тивом, розбавлений уайт-спіритом до малярної консистенції. Гліфталева оліфа застосовується для розведення густо тертих фарб.

Сланцева оліфа "С" являє собою розчин дизельного або ге­нераторного сланцевого масла в органічних розчинниках (суміш сл а н цнвого бензину і ксилолу). Розведення густотертих фарб сланцевою оліфою не допускається. Внутрішнє фарбуван­ня на сланцевій оліфі теж не допускається.

Оліфа сип толова є сумішшю окисленого гасу і розчинни­ка. Застосоиуіоть її для невідповідального внутрішнього фар­бування (крім підлоги).

Кумароно інденова оліфа є розчинником кумароно-індено-вої смоли. Застосовують її для виготовлення шпаклівок і ґрун­товок, використовуваних при внутрішніх роботах.

            Сольові оліфи – це розчин кальцієвих і алюмінієвих солей органічних кислот в органічних розчинниках. Сольові оліфи застосовуютьсь для приготування фарбових сумішей, призначених для внутрішнього опоряджування по штукатурці, дереву і металу.

Підмазочні пасти

Підмазочні пасти застосовують для замазування тріщин, нерівностей, вибоїн. Перед застосуванням підмазочні пасти перетирають на жорнових фарботерках.

Підмазочні пасти готують залежно від виду фарбування: вапняне, клейове, лакове або олійне. 

Підмазочні пасти не дають усадку та мають добру адгезію до поверхні, що обробляється.

Шпаклівки

Шпаклівки - це густі, в'язкі суміші, які складаються з пігментів, наповнювачів у зв'язуючій речовині-емульсії: для клейової - МВ, для олійної - ВМ.

Шпаклівки застосовують для вирівнювання поверхонь, виправлення дефектів, заповнення нерівностей; наносять шпателями або фарборозпилювачами.

У будівництві застосовують два види шпаклівок:

 • підготовлені в колерних майстернях або централізовано;

       готові до використання.

Готують шпаклівки клейові, олійні та олійно-емульсійні. Розглянемо рецептури найчастіше застосовуваних шпаклівок і схеми їх приготування.

Клейова шпаклівка застосовується під час фарбування клейовими колерами.

Склад:

  тваринний клей (10 % розчин) - 10 л;

  натуральна оліфа — 0,25 кг;

  скипидар — 0,25 кг;

  господарське мило (40 %) - 0,25 кг;

  крейда — до робочої в'язкості.

Олійну шпаклівку для роботи вручну застосовують під час фарбування неводними сумішами. Склад (% за масою):

  тваринний плитковий клей - 2;

  оліфа-оксоль - 18;

  скипидар або сикатив - 0,8;

  господарське мило (40 %) - 0,8;

  крейда - 70,4.

Олійно-емульсійну шпаклівку застосовують для механізованого і ручного нанесення під неводне фарбування

Склад (% за масою):

  тваринний клей (10-15 % розчин) – 77;

  натуральна оліфа — 15,6;

  розчинник — 7,7;

  емульсія ВМ;

крейда — до робочої в'язкості.

Готові шпаклівки поділяються на марки, що мають різний час висихання; використовуються для вирівнювання та виправлення дефектів різних поверхностей. Червоно—коричневий та червоний колір мають марки: ПФ-002, КФ-003, НЦ-007, ЕП-0010, ЕП-0020; сірий - ХВ-005, НЦ-008; рожевий -АС-006; зелений - ХВ-004.

 

Тестове завдання

1.   Чи відрізняються за застосуванням підмазочні пасти від шпаклівок?

2.  Чи застосовують готові шпаклівки для шпаклювання обштукатурених поверхонь?

3.  Чи можна наносити шпаклівки на поверхню фарборозпилювачем?

4.  Яка емульсія є зв'язуючим у клейовій шпаклівці:

а) емульсія МВ;

б) емульсія ВМ?

5.   Чим відрізняються підмазочні пасти від шпаклівок:

а)  не дають усадки;

б)  застосовують для замазування тріщин;

в)  застосовують для вирівнювання поверхні;

г)  мають добру адґезію до оброблюваної поверхні?

6.          До складу яких підмазочних паст не входить тваринний клей:

а)  гіпсо—крейдової;

б)  клейової;

в)  олійної?

7.  Які шпаклівки готує лакофарбова промисловість:

а)  клейову;

б) олійну;

в) ХВ-004 зелену;

 

г)  КФ-003 червону?

8.  Які матеріали входять до складу всіх шпаклівок:

а)  крейда;

б)  господарське мило;

в) тваринний клей;

г)  скипидар?

9. Яким розчинником доводять до робочої в'язкості шпаклівку ХВ—004 зелену:

а) № 645;

б)  ксилолом;

в) Р-4;

г)  Р-5?

10. Яку шпаклівку випускають у вигляді пасти з отверджувачем:

а) КФ-003;

б)  НЦ-007;

в) ЕП-0020?

11. З яких олій виготовляють натуральні оліфи?

12. Де застосовують напівнатуральні оліфи?

Немає коментарів:

Дописати коментар