середа, 30 березня 2022 р.

 

30.03 Урок 35-36 для учнів 21 групи з предмету матеріалознавство

Тема уроку: Централізоване приготування сухих будівельних сумішей.

 

Мета: вивчення цього елементу дозволить Вам знати:

Централізоване приготування сухих будівельних сумішей.

1. Централізоване приготування сухих будівельних сумішей.

Дозований і ретельно перемішаний склад з в'яжучих і заповнювачів називають сухою сумішшю розчину. Готують такі суміші централізовано на розчинних заводах або вузлах. Приготовану суміш затарюють у бункерні контейнери місткістю 0,88 м3 або в паперові мішки масою 20 кг. До кожної партії приготовленої сухої розчинної суміші  прикліплюють  паспорт-бирку, де вказані склад, обсяг і термін зберігання суміші.

При невеликих обсягах облицювальних робіт суху розчинну суміш на об'єкт доставляють у паперових мішках. Суміш придатна до вживання, якщо мішки, в яких вона зберігається, не розірвані, чи не намочені, мають паспорт-бирку і немає ознак грудкування суміші.

Застосування сухих сумішей дозволяє готувати необхідну кількість розчину необхідної якості.

При застосуванні сухих сумішей використовуються переваги централізації: укрупнені централізовані склади цементу і заповнювачів, зосереджене розташування основного обладнання та механізмів (помольних установок, змішувачів і ін). дотримання технології приготування сумішей, що забезпечує отримання суміші оптимального і однорідного складу при широкому асортименті. Крім того, виключається перевезення великої кількості води, що входить до складу розчину; з'являється можливість створювати запаси сухих сумішей, що виключає простої в роботі із-за затримки у доставці товарного розчину на об'єкти; не потребує додаткової переробки розчинів будівельних умовах.

Значно скорочуються втрати розчину при навантаженні, транспортуванням і вивантаженням, що мають місце в разі застосування товарних розчинів, виключаються всі незручності, пов'язані з приготуванням, транспортуванням і прийомом товарних (мокрих) розчинів в зимовий час. Є можливість більш точно виготовляти необхідну кількість розчину. Якість розчину, приготованого з сухих сумішей, вище, так як при цьому дотримується чітке дозування.

Приймає  сухі  суміші  на  обєкті  згідно  бирок  та  супроводжуючих  документів  майстер  або  виконроб. Для  контролю  якості із уже  затвореного із  сухої  суміші  розчину  роблять  зразки  (як  правило 150х70х70мм  і  не  менше  трьох)  і  зберігають до  закінчення  будівництва.  В  разі  виникнення  претезій  до  якості  розчинів ці  зразки випробовують  і  зясовують  причини неякісного  виконання  робіт.

Контрольні питання

1.     Де готуються сухі суміші централізовано?

2.     Куди затарюють приготовленц суху суміш?

3.     Що кріплять до кожної партії приготовленої сухої розчинної суміші?

4.     Хто приймає  сухі  суміші  на  обєкті?

5.     Які переваги централізації?  

Немає коментарів:

Дописати коментар